Základní surovina
K výrobě pampeliškové kávy potřebujete kořeny pampelišky. Vyrýpněte nožem nebo vidlemi velké trsy pampelišek s kořeny. Buďte pečliví při výběru rostlin, které by neměly růst u silnic nebo polí ošetřených chemickými postřiky. Sběr se provádí zjara anebo v podzimních měsících.
Zajímavé informace o kořenu pampelišky a také o tom, jak si z něho udělat kávu, se dozvíte v následujícím videu:
Jak na to
Kořeny oddělte od listové části. Namočte je ve vodě a důkladně kartáčem očistěte. Pečlivě osušte utěrkou a nakrájejte na kousky. Oddenky můžete pražit v troubě při teplotě 200 °C nebo na pánvi. Vždy bez tuku. Hlídejte barvu kořenů. Nesmí být černá, jen tmavě hnědá. Tato fáze je důležitá, aby nedošlo k jejich spálení.
Upražené kořeny rozemelte na prášek. Pampeliškovou kávu připravíte klasickým způsobem. 2 lžičky kořenového prášku zalejete 2 dcl horké vody. Osladíte medem nebo cukrem a můžete přidat i mléko.
Pampeliškový kořen jako čistič těla
V kořenech pampelišky se podle vědeckých studií nachází cenné látky, které pomáhají při regeneraci organismu i jako prevence před některými závažnými nemocemi. Kořeny čistí střeva, jsou silným diuretikem, působí protizánětlivě, snižují tlak, čistí krev a játra, léčí kožní nemoci.
Kořen pampelišky můžete zpracovat nejen na bezkofeinovou kávu. Ponořením do lihu si vyrobíte tinkturu, sušený můžete použít na odvary a čaje. Rozdrcením získáte bylinné koření na použití v kuchyni.
Dvě zásadní složky
Inulin je pro pampelišku energetickou zásobárnou. Pro lidský organismus je inulin nestravitelný, působí tedy jako dietní vláknina. Čistí střeva a podporuje rozmnožování bifidobakterií ve střevech. Inulin snižuje hladinu cukru v krvi, proto působí preventivně proti cukrovce. Rostlina pampelišky obsahuje nejvíc inulinu na podzim. Pro jeho velký obsah sbírejte kořen od srpna do listopadu. Jarní sběr se také vyplatí pro jiné důležité látky.
Taraxacin je hořčina, která se vyskytuje ve stoncích a kořenech pampelišky. Je to důležitá sloučenina, která napomáhá trávení, používá se proti plynatosti, žaludečním potížím, zácpě nebo proti pálení žáhy. Má schopnost odvádět přebytečnou vodu z těla. Stimuluje játra, aktivuje produkci žluči, podporuje metabolismus tuků, čistí tělo od škodlivých látek a přispívá k regeneraci jater. Kořen pampelišky se používá pro detoxikaci organismu. Nejvíce taraxacinu obsahují kořeny pampelišky zjara před rozkvětem.
Kořen pampelišky má nesporné zdravotní výhody. Přesvědčte se sami. Uvařte si z něj kávu. Je zdravá, navíc budete mít netradiční chuťový zážitek.
Související články
Zdroje informací: ncbi.nlm.nih.gov, www.culinabotanica.cz, www.youtube.com