První studie o vlivu kávy na lidský organismus byly publikovány už kolem roku 1820. Tehdy se přišlo na to, že semena rostliny obsahují kofein, který povzbuzuje činnost některých orgánů, jako jsou srdce, mozek, nervy, ledviny nebo svaly. Zároveň však může narušovat spánek.

Káva a její vliv na zdraví

Káva se pyšní především vysokým množstvím antioxidantů, které chrání veškeré buňky v těle před tzv. oxidačním stresem, jež poškozuje buňky a způsobuje závažná onemocnění. V jednom větším šálku také najdeme vitamin B2, B5, B1, B3, kyselinu listovou, mangan, draslík, hořčík a fosfor.

Káva chrání před neurodegenerativními chorobami

Díky obsahu antioxidantů chrání káva mozek před nejčastějšími neurodegenerativními onemocněními. Studie prokázaly, že konzumenti voňavého moku mají až o 65 % nižší riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Riziko propuknutí Parkinsonovy nemoci snižuje o 32-60 %.

Chrání játra

Játra patří mezi nejdůležitější orgány v lidském těle. Trpí především nadměrnou konzumací rafinovaných sacharidů a alkoholu. Výzkumy potvrdily, že milovníci kávy mají cca o 84 % nižší riziko rozvoje cirhózy jater. Studie z roku 2004 navíc zjistila, že pravidelné popíjení tohoto nápoje snižuje také riziko vzniku jaterního karcinomu o 40 %.

Související články

Snižuje riziko vzniku deprese

Stavy smutku a deprese jsou v dnešní uspěchané době čím dál tím častější. Harvardská klinická studie z roku 2011 prokázala, že „kávičkáři" mají až o 20 % nižší riziko vzniku deprese. Potvrdil to i další klinický výzkum, který zjistil, že káva má schopnost snížit pravděpodobnost sebevražedného pokusu o 53 %.

Škodlivá káva

Dlouho se tradovalo, že je káva zdraví škodlivá. Měla stát za vznikem srdečních onemocnění nebo za žlučníkovými záchvaty. „Například dřívější výzkumy nebraly v potaz, že těžcí pijáci kávy byli také kuřáky a měli sedavý životní styl,“ vysvětluje výzkumník Donald Hesrud z americké Mayo Clinic. I dnes je však prokázáno, že „kávová mince" má svou temnou stranu. „U citlivých jedinců může mít kofein vliv na zvýšení srdeční frekvence až tachykardii (toto se nebude objevovat u lidí, kteří kávu pijí pravidelně – zde je již organismus zvyklý na dodávku kofeinu), dále způsobuje nervozitu, neklid, překyselení žaludku, průjmy, dehydrataci. Je také třeba zmínit efekt nabuzení organismu i ve chvílích, kdy si potřebuje odpočinout, což může vést k celkovému přetížení a následné dlouhodobé vyčerpanosti a výkyvům nálad,“ vysvětluje MUDr. Ing. Tereza Hodycová z Pro Fit Institutu. Negativní účinky se však ukazují tehdy, když je konzumace kávy nadměrná.

Kolik šálků kávy je zdravé denně vypít

Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučuje dospělému člověku vypít při pravidelné konzumaci maximálně 4 až 5 šálků kvalitního espressa za 24 hodin, což je cca 400 mg kofeinu. Toto množství kofeinu neškodí ani lidem, kteří provádějí intenzivní fyzické cvičení. U těhotných a kojících žen by dávka kofeinu za 24 hodin neměla překročit 200 mg. To odpovídá cca 2 šálkům filtrované kávy.

Zdroj: www.novinky.cz, www.cs.medlicker.com, www.mojezdravi.cz, www.eufic.org