Kávový olej není tak známý jako jiné oleje, ale i tak je zázračný. Má stejné pH jako lidská kůže, proto se využívá hlavně v kosmetice. Je dobře vstřebatelný, vhodný pro všechny typy pleti (takže ani „suchaři“, ani „mastňáci“ nejsou v nevýhodě). Navíc obsahuje kofein, který na kůži působí jako doping. Hezky jí prokrví, zjemní a zvláční. Po aplikaci kávovým olejem bývá pokožka nebývale vyhlazená, což oceňují hlavně zralé ženy. A v čem může kávový olej pomoci vám?

Kávový olej na akné

Život s červenými pupínky není zrovna jednoduchý. Obzvlášť, pokud nejste v pubertě… Spousta třicátnic, čtyřicátnic a dokonce i padesátnic si na akné stěžuje v období hormonálních změn. Jenže co s nimi? Vřídky působí na zralejší pleti trochu trapně, ale bohužel se jí drží zuby nehty. Pokud stejný problém trápí i vás, zkuste použít kávový olej. Obsahuje minerální látky a enzymy, které čistí póry a zklidňují kožní poranění. Zkuste proto drobné „chybičky“ na kráse pravidelně potírat kávovým olejem. Měly by brzy zmizet.

Vyžere pomerančovou kůru

Celulitidě se v lidové hantýrce říká pomerančová kůra a prý postihuje až 98 % žen. A je úplně jedno, jestli jde o štíhlé laňky, anebo „tlusťošky“. Ženské tělo má obecně větší dispozice k ukládání tuků. A když k tomu ještě připočtete ženský hormon estrogen, který „brzdí“ krevní a lymfatický systém, nemůžete se divit, že většina žen v těhotenství vypadá jako sněhulák.

Kávový olej je jedním z přírodních léků na celulitidu. Zlepšuje cirkulaci krve (a lymfy) a tím pomalu odbourává nahromaděné tukové zásoby. Využijte toho a udělejte si kávový peeling.

Jak na to? Smíchejte kávový olej s cukrem a mletou kávou. Směs krouživými pohyby prstů vmasírujte do problematických partií. Po chvilce nános spláchněte teplou vodou. Kůže bude hladká a prokrvená.

Kávový olej podpoří pevnost vlasů

Padají vám vlasy? Nebo máte od přírody řídkou kštici, která připomíná průhlednou krajkovanou záclonu? Ať tak či onak, je potřeba udržet vlasy na hlavě co nejdéle! V tom vám také může pomoci kávový olej! Stačí, když ho budete pravidelně vmasírovávat (například před mytím vlasů) do hlavy. Vždycky ho nechte působit 20 minuta poté spláchněte vodou a vymyjte šamponem. Kofein, který kávový olej obsahuje, prokrví a zesílí pokožku hlavy. Vaše kštice se pak na ní lépe udrží. Navíc kombinace oleje a kávy podpoří hydrataci vlasů, takže nebudou tak vysušené a lámavé.


Jak vyrobit domácí kávový olej

Kávový olej běžně koupíte za 400 – 500 Kč. To je poměrně dost. Pokud tedy chcete ušetřit, vyrobte si ho sami doma, není to nic složitého.

Jak na to?

Nalijte do zavařovací sklenice 10 lžic kvalitního oleje (výběr je na vás, může být olivový, mandlový, slunečnicový). Přidejte 5 lžic čerstvě rozemleté kávy. Nádobu zavíčkujte a uložte (za občasného protřepávání) na tmavé místo. Za čtyři týdny roztok zceďte, přelijte do lahvičky a používejte ke svému zkrášlování.

Zdroje: www.rehabilitace.info, www.herbalista.cz

Související články