Káva je pro mnohé z nás nedílnou součástí dne. Šálek tohoto poměrně oblíbeného moku dodá energii, zlepšuje soustředění a povzbudí naše smysly. Jestliže patříte mezi milovníky silné kávy, jistě vás bude zajímat, které značky nabízejí nejvyšší obsah kofeinu. Které jsou tedy skutečnými jedničkami a vyznačují vysokou dávkou zmíněného stimulantu?
Škodí káva zdraví, nebo je naopak superpotravinou? Podívejte se na zajímavé YouTube video na kanálu Rozum v troubě:
Kofein
Jedná se o přírodní stimulant s celou řadou pozitivních účinků na naše zdraví. Lidskému organismu pomáhá s pozorností a koncentrací, a také s lepšími fyzickými výkony. Někdy je tato látka spojována i s lepším trávením a pomocí v boji se špatnou náladou, smutky a depresemi. Napomáhá i nižšímu riziku výskytu srdečních chorob, mozkových příhod nebo i cukrovky. Každopádně je zásadní to s dávkami kofeinu nepřehánět a užívat ho prostřednictvím kávy v přiměřené míře. V nadměrných dávkách by kofein mohl být příčinou nespavosti, nervozity, ale i neblahých zažívacích potíží.
Doporučená dávka kofeinu
Denní příjem kofeinu až do 400 mg, tzn. zhruba 5,7 mg/kg tělesné hmotnosti, konzumovaný během celého dne je vhodný pro dospělé jedince a neměl by mít ani dlouhodobě negativní dopady na organismus.
Robusta
Nejvíce kofeinu obsahují kávy typu Robusta. Zrna Robusty jsou kulatější s rovnou rýhou a obsahují 2,2 až 2,7 % kofeinu. Jeden shot espressa z tohoto druhu kávy obsahuje 140 až 180mg kofeinu. Pražením semen kávovníku statného vzniká výraznější, silnější a hrubší káva s intenzivní hořkou chutí a vysokým obsahem kofeinu. Největším pěstitelem a vývozcem je Vietnam. Robusta se obvykle nepije jen kvůli chuti, ale právě pro silné povzbuzení, má totiž sama o sobě velmi zemitou a hořkou chuť. Zpravidla se proto přidává do směsí.
Arabika
Zrna kávovníku arabského, tedy zrna arabiky, mají podíl kofeinu v rozmezí 1,2 až 1,5 %. Oproti robustě je podíl zhruba poloviční. Zrna Arabiky jsou ve skutečnosti semena kávovníku arabského, jsou oválná s rýhou uprostřed připomínající písmeno S. Mají větší nároky na pěstování i sklizeň a z tohoto důvodu je tato káva dražší, ale i kvalitnější a nejžádanější. Má jemnější, aromatičtější, méně hořkou a slabě nakyslou chuť podkreslenou nejrůznějšími ovocnými tóny. Velkou výhodou je skutečně široký výběr nejrůznějších druhů Arabiky, které vznikají šlechtěním, křížením či odlišným způsobem zpracování. Nejkvalitnější Arabika je dovážená z Kolumbie.
Značky s největším obsahem kofeinu
Pokud tedy hledáte v kávě především zdroj energie, sáhněte vždy po směsi arabiky s robustou. Jednou ze značek kávy, na níž si opravdu pochutnáte a má vysoký obsah kofeinu je Pellini Espresso Bar. Obsahuje 80 % arabiky a 20 % robusty. Jistě vás nakopne i Vergnano Gran Aroma Bar, která je smíchaná ze 70 % arabiky a 30 % robusty. Jistě také neuděláte chybu, když si dopřejete značku Lavazza Qualità Rossa, v tomto případě se jedná o stejný podíl arabiky a robusty v poměru 1:1. Vysoký podíl kofeinu vím zaručí i značka Segafredo Intermezzo, která obsahuje 60 % arabiky a 40 % robusty. Stejně tak vás nakopne i značka Gimoka Gran Bar, v níž je 70 % arabiky a 30 % robusty.
Zdroje: www.co-vybrat.cz, www.dokonalakava.cz, www.homegroups.co