Pokud byste nějaké ovoce měli jíst denně, je to právě jablko. Umí toho totiž mnoho. Nejenže chrání srdce, cévy a svědčí střevní mikroflóře, ale podporuje také celkovou imunitu, a navíc vás i omladí. Jablka neobsahují cholesterol ani sůl, mají minimální množství tuku a velký podíl vlákniny. Obsahují téměř všechny známé vitamíny a mnoho cenných minerálů.

Není tedy bez důvodu, že se jablka nazývají nejzdravějšími plody světa. Jejich pozitivní dopad na fungování lidského těla je obrovský. Potvrzuje to i jedno známé staré anglické přísloví: „Sněz jedno jablko denně a doktoři budou bez práce.“ Jak bude vaše tělo reagovat, když budete jíst alespoň jedno jablko se slupkou každý den?

Jablko vyčistí vaše zuby

Možná už jste slyšeli, že se jablka často nazývají „přírodní zubní kartáček“. A víte proč? Je to hned z několika důvodů. Jíst tvrdé ovoce zbavuje zuby zubního plaku a zároveň konzumace jablek zvyšuje produkci slin, což znamená mít méně bakterií v ústech a ochranu zubů proti plaku.

Obrana proti rakovině

Je už dlouhodobě známo, že sloučeniny přítomné v jablečných slupkách, tzv. triterpenoidy, úspěšně ničí rakovinné buňky nebo alespoň inhibují jejich vývoj. Výzkumy to dokázaly u mnoha druhů rakovin prsu, jater a střev, včetně tlustého střeva. Další ochranou proti některým typům rakoviny střev je přítomnost cenné vlákniny ve všech druzích jablek.

Skvělý detox těla

Organické kyseliny obsažené v jablku pomáhají tělu zbavit se toxinů a nepotřebných látek. Jablka obsahují další vzácnost a tím je antioxidant zvaný kvercetin, který váže těžké kovy přítomné v těle. Pravidelní kuřáci a obyvatelé smogem znečištěných velkých měst by si tedy měli opravdu dát každý den minimálně jedno jablko.

Hubnutí jde lépe

Jablka patří mezi nejméně kalorické ovoce, které je plné vlákniny, jež poskytuje pocit sytosti. Možná to víte, ale je dáno, že 100 g jablek obsahuje pouze něco kolem 50 kcal. Další výhodou pro snižování váhy je obsah mnoha sloučenin, včetně kyseliny ursolové, které velmi urychlují spalování kalorií.

Žádné zažívací potíže a zácpy

Pektiny obsažené v jablečné slupce skvěle podporují funkci střev a usnadňují vylučování zbytečných odpadních produktů. Takže vás nebude obtěžovat zácpa, a ještě ke všemu budete báječně předcházet riziku nepříjemného onemocnění, kterým jsou hemoroidy. Polyfenoly obsažené v jablečných slupkách také úspěšně bojují se zánětlivými chorobami střev.

Jablka posílí srdce a předcházejí infarktu

Jablka také díky vysokému obsahu vlákniny bezvadně snižují absorpci cholesterolu, brání ateroskleróze a srdečnímu infarktu. Kromě toho draslík přítomný v jablkách zajišťuje správné fungování srdce a dalších svalů. Před několika lety dokonce vědci z Oxfordské univerzity uvedli, že jablka zlepšují stav srdce a krevních cév v podobné míře jako některé léky, ale nemají vedlejší účinky.

Snížení krevního cukru

Jablka velice dobře pomáhají snižovat hladinu krevního cukru, a chránit tak lidské tělo proti diabetu 2. typu. Je to způsobeno tím, že jablka mají extrémně vysoký obsah vlákniny, která při pravidelné konzumaci zlepšuje kontrolu nad obsahem krevní glukózy. Obsahují také antioxidanty, které zpomalují trávení cukrů.

Prevence astmatu

Ano, ještě další výhoda konzumace jablek! Nejenže napomáhá k prevenci možného astmatu, ale jestli patříte mezi ty, kteří se na tuto chorobu léčí, budete ji lépe zvládat. Podle britské studie lidé, kteří snědli dvě až pět jablek týdně, vykazovali až o třicet procent nižší pravděpodobnost výskytu astmatu než ti, kteří jablka nekonzumovali. Je to způsobeno tím, že toto ovoce obsahuje fenolické kyseliny, které astmatikům pomáhají lépe dýchat, čímž lze snížit nutnost medikace.

Prevence proti žlučníkovým kamenům

Lidé s vysokou hladinou cholesterolu v krvi mají vyšší riziko vzniku žlučníkových kamenů. Lékaři jim proto často doporučují, aby jedli potraviny s vysokým obsahem vlákniny, například jablka. Jinou možností je pít jablečné džusy smíchané s olivovým olejem.

Zdroje: www.eatthis.com, www.kupi.cz, www.prozeny.cz