Cibule je ve skutečnosti zelenina, která je nesmírně zdravá. Obsahuje vitaminy skupiny „B“ a „PP“ a velké množství nezbytných látek pro správné fungování našeho organismu. Například vápník, fosfor, draslík, železo, hořčík.

Díky své pikantní chuti slouží jako přísada při přípravě většiny známých pokrmů jako jsou saláty, polévky, ryby, maso a mnoho dalších. Ale pozor! Ne pro každého je tato pikantní pochoutka vhodná. Kdo by se jí měl raději vyhýbat?

Jak nahradit při vaření cibuli a česnek? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Healthy Happy n Wise:

Zdroj: Youtube

Zvýšený krevní tlak

Cibule není zcela vhodná pro jedince, kteří trpí na vysoký tlak. Častá konzumace této zeleniny ve velkém ho může zvýšit, což je pro tělo poměrně rizikové.

Citlivý žaludek

Pozor by si měli dát také všichni, kteří jsou citliví na žaludek a nemají v pořádku trávení. Cibule může dráždit trávicí systém a způsobovat nadýmání a plynatost. Pokud tedy máte slabý žaludek, jezte cibuli s opatrností.

Pálení žáhy

Konzumace cibule u někoho vyvolává tzv. kyselý reflux neboli pálení žáhy. Jedná se o stav, kdy se kyselina, která se normálně nachází v žaludku, dostává do jícnu. Cibule způsobuje uvolnění dolního jícnového svěrače a umožňuje pronikání žaludeční kyseliny, což způsobuje pocit pálení.

Bronchiální astma

Cibuli by se měli vyhýbat i jedinci, kteří trpí na bronchiální astma. Její konzumace může u astmatiků vyvolat nepříjemný a nebezpečný záchvat dušnosti. Proto je vhodné ji konzumovat opravdu jen výjimečně.

Alergie

Stejně tak všichni alergici jsou v ohrožení možnou reakcí.  Nejčastěji se projevuje svěděním, vyrážkou nebo otokem. Pokud mezi ně patříte, cibuli odstraňte z vašeho jídelníčku.

Malé děti

Protože je cibule poměrně štiplavé chuti, je mnohdy nevhodná i pro malé děti. Navíc jim způsobuje ve větší míře nadýmání a nepříjemné bolesti břicha. 

Související články

Zdroje: www.healthline.com, www.zahrada.zijutu.cz, www.plodyprirodyvedoucikezdravi.cz