Rajčata jsou oblíbenou součástí mnoha jídel a jsou často považovaná za zdravou potravinu. Obsahují řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které prospívají našemu organismu. Přesto existují určité skupiny lidí, pro které mohou být rajčata spíše zátěží než přínosem. Jaké zdravotní problémy mohou být důvodem k omezení konzumace rajčat a proč?
Chcete znát 4 vedlejší účinky rajčat, když je konzumujete ve větší míře? Podívejte se na zajímavé YouTube video na kanálu Healthy life:
Zdraví prospěšná, ale ne pro každého
Rajčata jsou neodmyslitelnou součástí zdravého jídelníčku. Obsahují totiž mnoho užitečných látek, které prospívají našemu zdraví. Je v nich vysoké množství vitamínů skupiny B, a dále vitamíny A, C, D, E a K. Dále obsahují užitečnou kyselinu listovou, fosfor, mangan, zinek, měď, vápník a karotenoidy, které mají antioxidační účinky.
Tato červená a voňavá zelenina neobsahuje téměř žádný tuk, je tedy značně oblíbená při dietách. Navíc má velmi nízký glykemický index. Přestože jsou rajčata obecně považovaná za zdravá, existují určité situace, kdy by jejich konzumace měla být omezená a při některých zdravotních potížích i zcela vynechaná. O které se jedná konkrétně?
Alergie
Stejně jako na jakoukoli jinou potravinu, může mít někdo alergii přímo na rajčata. Projevuje se typickými příznaky jako jsou vyrážka, svědění, otok, potíže s dýcháním a zažívací problémy.
Syndrom dráždivého tračníku (IBS)
Rajčatům by se měli vyhnout i jedinci se syndromem dráždivého tračníku, kteří mají často zvýšenou citlivost na určité potraviny, včetně těch, které mají vysoký obsah vlákniny nebo obsahují specifické cukry jako je fruktóza. Po konzumaci rajčat mohou pociťovat zhoršení příznaků jako jsou nadýmání, bolesti břicha a průjem.
Zánětlivé onemocnění střev
Pozor by si měly dát i osoby s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou. V těchto případech mohou rajčata vyvolat zhoršení zmíněného zánětu včetně dalších nepříjemných potíží.
Acid Reflux a GERD
Kyselý reflux a gastroezofageální refluxní choroba (GERD) jsou stavy, kdy pacienti mají zpětný tok žaludeční kyseliny do jícnu. Rajčata jsou přirozeně kyselá a způsobují tak v jejich těle zhoršení příznaků a také nepříjemné pálení žáhy.
Histaminová intolerance
V tomto případě není tělo schopné správně rozkládat a metabolizovat histamin. Rajčata se řadí ke středně až vysoce histaminovým potravinám a jedinci s histaminovou intolerancí mohou po jejich konzumaci pociťovat příznaky jako jsou bolesti hlavy, kožní vyrážky, ucpaný nos nebo gastrointestinální poruchy.
Ledvinové kameny
Rajčata obsahují oxaláty, které mohou u citlivých jedinců přispívat k tvorbě ledvinových kamenů. Pokud máte tuto zdravotní nesnáz v anamnéze, je prospěšné jejich konzumaci značně omezit.
Artritida
Stejně tak by se rajčatům měli vyhýbat lidé s artritidou, a to díky přítomnosti látky solanin, která příznaky této nemoci zhoršuje.
Zdroje: www.onlymyhealth.com, www.serialburgers.cz, www.prostreno.cz