Mnoho z nás si pamatuje přísloví o tom, že „polévka je grunt“. Při domácí poctivé přípravě tomu tak dozajista stále je, stejně jako za dob našich babiček. Nástrahy současné doby spočívají především v používání instantních přísad, anebo i rovnou instantních polévek. A na trhu je jich nepřeberné množství.

Nejslavnější instantní polévky YUM YUM! Stojí vůbec za to je konzumovat? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu JdemeŽrát:

Zdroj: Youtube

Zbytečná bomba kalorií a chemie

Mezi nejhorší patří instantní polévky plné soli a konzervantů. Na první pohled „čerstvě“ připravená polévka bývá koktejlem škodlivin, které pro naše tělo naznamenají nic dobrého, naopak zvyšují krevní tlak a podporují rozvoj srdečních chorob.

Kromě toho setrvávají dlouho v žaludku a ani po 2 hodinách se nerozloží. Instantní polévky s nudlemi jsou průmyslově zpracované jídlo, které náš trávicí trakt rozkládá dlouhé hodiny. Navíc tento typ pokrmů neobsahuje ani žádné tělu potřebné živiny, naopak se jedná o směsici aditiv. Instantním polévkám dejte raději navždy vale!

Pozor na zahušťovadla!

Pokud si připravujete domácí polévky, dejte si pozor na používání zahušťovadel. Oblíbená je smetana, kukuřičný škrob, chléb, sýr, vaječné žloutky nebo jíška. Pokud si je dopřáváte občas, nevadí! Avšak při pravidelné konzumaci se jedná nejen o jistou kalorickou bombou, ale i zátěž pro trávicí systém a celkový stav organismu.

Nasycené mastné kyseliny a sodík

Některá zahušťovadla, jako například smetana nebo jíška, obsahují nasycené mastné kyseliny, které zvyšují cholesterol a riziko srdečních chorob. Instantní polévky a polévky s konzervanty jsou zase plné sodíku, který vede k vysokému krevnímu tlaku a dalším zdravotním problémům.

Zdravější tipy

Raději k zahušťování polévek využívejte zdravější varianty. Místo smetany a jíšky zkuste použít jogurt, rozmačkanou zeleninu, anebo luštěniny jako cizrna, čočka či fazole. Polévky vždy vařte z čerstvých surovin a místo soli více využívejte bylinky a koření, které jsou navíc i plné vůně.

Související články

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.healthline.com, www.jimejinak.cz