Asijskou obdobou mléčně kvašené zeleniny je korejská směs zeleniny kimči (kimchi), kterou nejenom Korejci přidávají téměř ke každému jídlu. Tuto pochoutku si můžete připravit velmi podobně jako uvedený postup na přípravu mléčně kvašené zeleniny.

Příprava kimči

Základem je pekingské nebo čínské zelí, k němuž lze přidat další druhy zeleniny. Směs se dále obohacuje kořením, například česnekem a chilli.

  • Nejprve jej nakrájejte na proužky či čtverce, osolte, pomačkejte a zalijte vodou, aby v ní bylo ponořené. Máčejte je 1-2 hodiny, aby změklo.
  • Poté je dobře propláchněte, aby nebylo slané.
  • Znovu pomačkejte, promíchejte se směsí ochucené zeleniny a dejte kvasit do sklenic či jiných nádob.

Pikantní směs cukemono

Japonská kvašená zelenina je podobná korejskému kimči, které svůj původ odvozuje z čínských starověkých receptů. Směs zeleniny zpravidla tvoří nastrouhaná mrkev, bílá ředkev, cibule a pórek, to vše promíchané s nálevem svařeným z rozmixované cibule, česneku, zázvoru, čili papriček, rybí omáčky a trošky rýžového či bramborového škrobu. Pokud chcete připravit japonskou verzi kimči, pak do nálevu vložte chlebovou střídku a namísto rybí omáčky můžete použít trochu piva.