Mrkev je doslova nabitá vitaminy, mezi něž počítáme takzvanou čtveřici A, D, E, K, což jsou vitaminy rozpustné v tucích, které si naše tělo nedokáže vyrobit v dostatečném množství, a proto bychom měli dbát na jejich příjem v podobě přirozené – tedy stravy. Nejdůležitější schopnost této čtveřice spočívá v tom, že si je naše tělo dokáže ukládat do zásoby a později je čerpat. Pokud toho chcete dosáhnout, dbejte na to, abyste spolu s mrkví vždy snědli i nějaký ten zdravý tuk.

Mrkev, nebo snad karotka?

O karotce hovoříme, pokud máme rané odrůdy mrkve s jemnější dužinou a tupým kořenem, zatímco mrkev je odrůda pozdní, mnohem větší, zato ale dobře skladovatelná. Abychom dokázali z mrkve získat co největší množství vitaminu A neboli betakarotenu, ochránce naší imunity, bojovníka proti stresu a znečištěnému prostředí, měli bychom mrkev vařit nebo restovat. Zasyrova získáme bohužel jen mizivé množství vitaminu A.

Dámy i pány by jistě mělo navnadit, že mrkev má přímo zázračné účinky:

  • regenerační účinky na pleť
  • zkvalitňuje nehty i vlasy
  • prospívá těhotným
  • podporuje mužskou plodnost
  • posiluje srdce a cévy
  • urychluje hojení ran
  • uleví při zažívacích potížích

Ještě než se pustíte do zpracování mrkve, zkontrolujte správné skladování – radost vám udělá jedině, pokud ji uložíte na chladné a temné místo s přístupem vzduchu. Důležité také je, abyste mrkev nezpracovávali dlouho před samotným vařením, přišli byste tak o většinu zdraví prospěšných látek.

Mrkvové kuličky

Snadné a rychlé kuličky, do jejichž výroby můžete zapojit i ty nejmenší.

Na 4 porce:

  • 150 g mrkve
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce polenty
  • 100 g sterilované kukuřice
  • 100 g cornflakes
  • ½ čajové lžičky kari
  • na špičku nože kurkumy
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej

Mrkev nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, jemně nadrobené cornflakes, polentu a kukuřici. Ochutíme solí a pepřem, kořením a důkladně promícháme. Vlhkýma rukama tvarujeme kuličky velikosti vlašského ořechu. Smažíme na vrstvě rozpáleného oleje dozlatohněda ze všech stran. Uložíme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk, a podáváme.

Mrkovo-masové karbanátky

Perfektní způsob, jak do zastánců masa dostat kousek zeleniny.

Na 4 porce:

  • 2-4 mrkve
  • 120 g kuskusu
  • 200 g mletého masa
  • 1 středně velká cibule
  • 2 vejce
  • celozrnná mouka
  • majoránka
  • česnek
  • sůl a pepř
  • pečicí papír

Nejprve si dle návodu připravíme kuskus. Mrkve očistíme a omyjeme, pokud je to nutné, oloupeme. Nastrouháme na jemném struhadle a smícháme v míse s kuskusem. Přidáme mleté maso, najemno nakrájenou cibuli a promícháme. Osolíme a opepříme, opět promícháme a přidáme vejce, dle potřeby zahustíme celozrnnou moukou. Vlhkýma rukama tvoříme karbanátky, které pečeme 20 až 30 minut na plechu vyloženém pečicím papírem na 180 °C.

Netradiční nakládaná mrkev bez nálevu

Vynikající jen tak s pečivem nebo jako salát nebo příloha.

Na 6 porcí:

  • 500 g mrkve
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce octa
  • ¼ čajové lžičky mletého koriandru
  • 2 čajové lžičky mleté pikantní paprika
  • sůl, pepř,
  • cukr krystal

Nejprve si očistíme mrkev, případně ji oloupeme a nakrájíme na tenké dlouhé nudličky. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a smícháme v míse s mrkví. Přidáme prolisovaný česnek zbavený středového klíčku (pálí po něm žáha). Ke směsi přidáme ocet a koření, lehce osolíme a osladíme a dobře promícháme. Na hluboké pánvi si necháme rozpálit olej, kterým přelijeme zeleninovou směs, a důkladně promícháme. Dochutíme solí, pepřem nebo cukrem dle chuti a dáme stranou vychladnout. Takto připravenou mrkev necháme vychladit v lednici a můžeme podávat za dvě hodiny, nejlepší ale bude druhý den. Takto připravenou mrkev můžeme skladovat v lednici až týden.

Za mrkvanci do Polné – 9. a 10. září 2017

Vchodové dveře si lidé v Polné nedaleko Jihlavy druhý víkend v září zdobí mrkví s pentlemi v národních barvách. Tradiční zářijová pouť je totiž v Polné zasvěcená mrkvi. Tedy zelenině, která se na Vysočině pěstovala mnohem dříve, než brambory.

K pouťovým dobrotám patří koláče z mrkve zvané mrkvance, odtud označení mrkvancová pouť. Rozšířené pěstování této zeleniny tu zavedl šlechtický rod Žejdliců ze Šenfeldu, aby zpestřil jídelníček chudého lidu. Žejdlicové dokonce ustanovili jeden "mrkvový den" v týdnu, kdy se nesmělo jíst nic jiného. A tak si lidé vymýšleli, co všechno je z mrkve možné udělat. A zjistili, že z mrkve je možné připravit nejen polévku, salát či přílohu, ale třeba i báječné koláče.

Univerzální recept na ty pravé polenské mrkvance neexistuje. V rodinách se recepty často dědí z generace na generaci. Místní kronikáři shromáždili desítku nejosvědčenější receptů na mrkvace, mrkvánky či mrkvancové tlamičky. Jsou to vesměs těsta kynutá a kromě mrkve se v nich velmi často jako koření objevuje fenykl nebo pepř.