obrázek z archivu ireceptar.cz

Klíčky a výhonky: lahodný elixír proti jarní únavě za pár korun

Světově uznávaná odbornice na výživu Catarin Elwoodová označila výhonky a klíčky jako nejživější potravinu na světě. Přitom k jejímu vypěstování nepotřebujeme v podstatě skoro nic.

Vždy, když nechávám klíčit drobná semínka vojtěšky nebo malé fazolky mungo, žasnu nad tím malým zázrakem, kdy se malé suché kulaté nic během pár dnů změní v drobounkou čerstvou zeleninu. A navíc k té kouzelné proměně není třeba nic složitého, jen trocha vody, světla, tepla a krapet naší péče.

Aby se jakékoliv semínko probudilo k životu, stačí je jen navlhčit nebo ponořit do vody – a pak se začnou dít doslova zázraky. Škroby a oleje se mění na minerály a vitaminy, na jednoduché cukry a bílkoviny, které suché semínko předtím vůbec neobsahovalo. Zkrátka zázrak.

Výhonky vojtěšky jsou jemné a křehkéVýhonky vojtěšky jsou jemné a křehkéAutor: Shutterstock.com / Ildi Papp

Proč jsou klíčky elixírem?

  •  prokazatelně zlepšují imunitu,
  • posilují vitalitu i psychickou odolnost,
  • působí blahodárně na kardiovaskulární systém,
  • prospívají našemu trávení i samotné přeměně látkové

a to vše doslova za pár korun!!!

Odborníci dodnes přesně nepopsali všechny procesy, které v probuzených semenech probíhají, ale jednoznačně se shodují v tom, že naklíčená semínka a jejich výhonky jsou úžasným zdrojem vitality. To bylo prokázáno například u pacientů, jimž v nemocnici do jídelníčku zařadili nápoje a pomazánky s rozmixovanými výhonky.

  • Například 100 g klíčků fazolí mungo obsahuje dvojnásobek doporučené denní dávky vitaminu C. Malá miska obilných či luštěninových klíčků obsahuje více plnohodnotných bílkovin než čtyři vejce. Klíčky a výhonky obsahují hojnost vitaminů A, C, D, E, K a B-komplexu, dále vápník, fosfor, magnezium, železo a další. Kromě již zmíněných bílkovin obsahují také enzymy.
  • Naklíčené luštěniny i obilniny jsou díky procesům, které v nich nastaly, snadno stravitelné a rovněž nevyvolávají nepříjemnou plynatost.
  • Tuky, tedy oleje obsažené v naklíčených semenech, se využívají při léčbě mnoha nemocí, přičemž vůbec nejúčinnější jsou v přirozeném stavu, tedy v syrových klíčcích a výhoncích. 

Dr. McCay z Cornellovy univerzity v USA charakterizuje výhonky takto: „Je to zelenina, která roste v jakémkoli klimatu, výživovou hodnotou konkuruje masu, obsahuje komplex všech živin v dokonalé harmonii a doma vám vyroste během tří až pěti dnů.“

Proti jarní únavě proto místo všelijakých průmyslových preparátů určitě vyzkoušejte naklíčit třeba čočku, fazolky mungo, nebo trochu drobných semínek řeřichy.

Obiloviny snadno naklíčíte ve skleniciObiloviny snadno naklíčíte ve skleniciAutor: Shutterstock.com / Charlotte Lake

Kde, v čem a jak semena naklíčit?

Stanoviště pro klíčení může být v podstatě kdekoliv. Stačí světlo a závětří, tedy místo bez výrazného průvanu a výkyvů teploty. Možností, jak si vypěstovat nejčerstvější zeleninu, je pak několik.

V silonovém sítu či odkapávací misce: Dlouhou dobu jsem takto klíčil luštěniny. Snadno je proplachujete, nadbytečná voda volně odteče, a pokud vše zakryjete průhledným poklopem či poklicí, určitě se vám klíčení vydaří.

Na neglazovaném keramickém talíři (misce pod květináč): Maličká semínka vojtěšky a další droboť zde klíčí obzvlášť dobře, neboť neglazovaná keramika má schopnost nasávat vodu a udržovat tak dobré mikroklima pro probuzení aktivity semínek. Pak už stačí jen rozprašovač a průsvitný poklop, který semenům zajistí stálou teplotu a ochrání výhonky před průvanem.

Drobná chia semínka snadno naklíčíte na neglazované misceDrobná chia semínka snadno naklíčíte na neglazované misceAutor: Shutterstock.com / Ildi Papp

Ve sklenicích a PET láhvích: Průsvitné nádoby jsou vhodné pro větší množství zrnin a luštěnin. Stačí, když do dna běžné petky naděláte otvory, aby po pravidelném proplachování voda snadno odtekla. Používám také běžné zavařovací láhve s proděravělým víčkem a existují praktická plastová sítka, která na zavařovačky prostě našroubujete. 

Nakličovací misky: Tyto speciální upravené nádoby s odvodňovacími drážkami určené pro nakličování semen se dají docela běžně koupit. Lze je skládat na sebe a souběžně pěstovat několik druhů zázračné zeleninky.

Vrstva buničiny nebo vaty: Semínka do tohoto měkkého průběžně vlhčeného podkladu zarůstají; čerstvé výhonky můžeme sestřihávat již po několika dnech.

Suchá semínka namáčením a klíčením značně zvětší svoji hmotnost i objem – ze 100 g suchých semen můžeme získat až 600 g i více nejčerstvější zeleniny. Proto začněte jen s malou hrstkou luštěnin nebo lžící drobných semínek.

 

Klíčky salát obohatí co do účinků pro zdraví, chutě i vzhleduKlíčky salát obohatí co do účinků pro zdraví, chutě i vzhleduAutor: Shutetrstock.com / sarsmis

Použití v kuchyni

Využít lze v podstatě všechno, co naklíčením ze semínek vzejde. Nejprve tedy klíček, který se konzumuje i se semínkem, jako třeba naklíčené luštěniny a obiloviny. Když se klíčky protáhnou a vyrazí na nich první lístky, promění se ve výhonky a ze semínka zároveň vyrůstá i kořínek. V každém případě je možné konzumovat všechny části. Záleží na druhu semínka a také na způsobu pěstování, zda se využije vše nebo se z pěstěného záhonku sestříhnou jenom výhonky.

  • Před použitím v kuchyni je nutné výpěstky důkladně propláchnout a čichem zjistit, zda nejsou zatuchlé, nebo jinak podezřele zapáchající. To je zásadní kritérium kvality.
  • Naklíčená semínka i výhonky jednotlivých druhů mají specifickou chuť a vůni. Třeba ředkvička a řeřicha jsou lehce peprné, luštěniny bývají nasládlé a podobně. Svůj charakter mění i tepelnou úpravou a tak je nejlepší najít vlastní způsob, který vám bude nejvíc vyhovovat. 

Za syrova: Takto lze konzumovat všechny výhonky i naklíčená semínka. Ideální je použít je v salátech a tam je zkombinovat s dalšími surovinami. Také je snadno rozmixujete do koktejlů či pomazánek.

Krátká tepelná úprava: Naklíčený „materiál“ stačí jen přelít horkou vodou a krátce jej spařit nebo minutu propařit párou. Pak jej přidejte do salátů, vmíchejte do příloh, přidejte do zeleninových směsí či do polévek - vždy ale až v poslední fázi úpravy.