Klíčky ke zdraví: naklíčená semena, skvělý přírodní multivitamín
4. 1. 2017

Klíčky ke zdraví: naklíčená semena, skvělý přírodní multivitamín

Připravíte je snadno, levně, pochutnáte si na nich. Stačí lžíce denně. Tělo vám za přísun přírodních vitamínů, minerálů a živých enzymů poděkuje, v zimě obzvlášť.

Naklíčená semena obsahují celou řadu hodnotných látek, které náš organismus potřebuje zvláště v zimě, kdy míváme na talíři méně čerstvých potravin. Klíčky luštěnin se odpradávna používaly při otocích, svalových křečích, trávicích potížích a při problémech s vyrážkami a ekzémy.

Klíčky zpestří salát, jsou chutné a nabité vitamíny

Klíčení ve sklenici

  1. Namočená semena vložíme do zavařovací sklenice a hrdlo překryjeme gázou. Sklenici položíme na bok do misky a uložíme v teplé místnosti do tmavého teplého kouta.
  2. Podle potřeby, nejméně dvakrát denně,  proplachujeme. Naplníme sklenici do půlky vodou, znovu na hrdlo navlékneme gázu, semínka lehce promícháme a přes gázu scedíme vodu. Necháme klíčit, dokud klíčky nedosáhnou požadované délky.
  3. Pokud chceme mít klíčky zelené, položíme sklenici na jeden až dva dny na parapet. Pak klíčky propláchneme na cedníku.

 

Klíčení na misce

Semínka rozhodíme na vlhkou papírovou utěrku a zakryjeme je podobným materiálem. Horní papír udržujeme vlhký, jakmile semínka vyklíčí, odstraníme ho. Na okenním parapetu se rostlinky více zazelenají.

Bez ohledu na zvolenou metodu pěstování musíme dodržovat dvě základní pravidla. Nejprve je nutné semena důkladně umýt a nechat přes noc v misce s vlažnou vodou. Na šálek semen nalijeme čtyři šálky vody. Potom je třeba vodu scedit, semena důkladně propláchnout a pak je nasypat do vhodné nádoby, kde budou klíčit. Během několika následujících dní musíme semena znovu propláchnout, a to jednou až dvakrát denně podle odrůdy a momentální vlhkosti vzduchu.

Klíčky můžete nasypat téměř na jakékoli jídlo

Použití naklíčeným semen v kuchyni

Mladé klíčky fazolí mungo, čočky a dalších semen před použitím stačí jen naposledy důkladně propláchnout. Nejlepší je používat je co nejčerstvější. Mohou se přidávat syrové do salátů, které budou díky nim příjemně křupat, lze je ale podávat i samotné, jen třeba zalité olejem a octem nebo ochucenou kysanou smetanou. Naklíčená semena se výtečně hodí do polévek, k dušenému masu, do zeleninových směsí a řady dalších pokrmů, jimž dodají křehkost a chuť. Lze je také restovat nebo napařovat a podávat jako přílohu.

  • Štiplavá naklíčená semena hořčice a řeřichy jsou vynikající do zelených i míchaných salátů, nebo jako ozdoba třeba na grilované maso.
  • Hořčice a řeřicha se hodí i k vaječným pokrmům a na chlebíčky, ale i jako barevné vylepšení pokrmů, které samy o sobě barvami nehýří.
  • Pokud se v receptu uvádí fazolové klíčky, lze použít naklíčenou fazoli mungo nebo adzuki.
  • Pískavice řecké seno se hodí do karí směsí, salátů a polévek.
  • Pohanka, triticale a pšenice je vhodná do těsta na chleba, ale i do polévek a salátů.
  • Z pšeničných výhonků lze v odšťavovači připravit velice výživný nápoj.

 

Fazole mungo patří k pilířům orientální kuchyně a mají opravdu širokou možnost uplatnění, ať už samy o sobě, nebo v kombinaci s jinými surovinami. V čínské kuchyni fazolové klíčky smaží na trošce rozpáleného rostlinného oleje, aby se tepelně upravily, ale uchovaly si konzistenci. Musí se ihned podávat, jinak zplihnou.

Autor Soňa Havlová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Rád bych se autorky zeptal, kde se v klíčících semínkách najednou vezme "vápník, sodík, železo"
cituji: klíčky jsou spolehlivým zdrojem vitamínu C, E a vitamínů řady B a také minerálů a stopových prvků – například vápníku, hořčíku, železa.
Železo (a další minerály) jak známo nevyrostou, nevzniknou klíčením, nerostou na poli ani doma v misce.
Petr Znamenaný

RE: dotaz

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 4. 1. 2017, 20:11

Rostlina čerpá minerální látky z půdy (dokonce si třeba pomůže vypuštěním trochy CO2 z kořenů, aby vzniklá kyselina uhličitá urychlila zvětrávání, získávání minerálů napomáhají i další kořenové exudáty) . Pak je mimo jiné uloží do semene – tak se tam vezmou. Klíčení je záležitostí fytohormonů a enzymů, s čímž souvisí i výskyt vitamínů. Natož když se klíčky zazelenají. Během růstu pak relativní obsah minerálů v rostlinách spíše klesá, protože tvoří pletiva, která jich už tolik neobsahují.

RE: dotaz

(VWPsQNuEWkGkQNs6JyvjFo), 13. 1. 2018, 11:43

Ráda bych se autorky zeptala, kde se v misce, sklenici a třeba i parapetu najednou vezme ta půda?

Mimochodem, výměšek se píše exsudát ;-)

RE: dotaz

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 13. 1. 2018, 13:31

Asi jsem to nenapsala dostatečně srozumitelně, zkusím to lépe. Na poli rostla plodina, v půdě. Co načerpala z půdy, mohla vložit do semen. Po sklizni jsme si její semena koupili. Ta na misce nakličujeme, už bez substrátu. Co do výrazu exsudát a exudát, vyskytují se oba. A protože například profesor Lubomír Nátr používá v této souvislosti výraz exudát, nikoli exsudát (Fyziologie rostlin, Academia, vydání 1, 1998), budu s dovolením i nadále používat tento, byť ho automatické opravy ve wordu považují za chybný:-)

RE: dotaz

(M), 22. 1. 2018, 11:21

Psala jsem příspěvek, který trpaslíci někam schovali :-(
Tak zkusím stručněji ještě jednou.
Pan Petr celkem logicky upozornil na to, že chemické prvky nevznikají dělením a tedy to, co je v semínku, je i v klíčícím semínku, nic navíc se tam nedostane, žádné zvýšení vápníku, hořčíku atd.
Pravopis pojmu exsudát není otázkou wordového automatu, ale původu slova, že pan profesor chyběl v hodinách latiny... co už teď s tím...
Ještě bych navrhla opravit nadpis "Použití naklíčeným semen v kuchyni" a v dalším řádku upozornit na to, že fazole, jak je běžně chápeme v české kuchyni, pro klíčení k jídlu nejsou vhodné.
Moje výhrady nic nemění na tom, že si semínka klíčím a pojídám :-)
Jen tu pískavici jsem ještě nikdy nepotkala...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS