Většina ovoce se sklízí během léta a na podzim. Během zimního období tedy není zcela čerstvé, což se odráží na jeho kvalitě a obsahu účinných látek. Pokud chcete své tělo nadopovat a posílit, dožeňte to klikvou. Dá se z ní jednoduchým způsobem připravit velice chutná marmeláda, která je navíc neskutečně zdravá.
Jak připravit marmeládu z klikvy? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Vaříme s Tinou:
Klikva velkoplodá neboli Vaccinium Macrocarpon
Možná znáte tento druh ovoce také pod lidovým názvem americká nebo kanadská brusnice. Zpravidla se k nám dováží ze Severní Ameriky, kde ji původně sbírali a využívali indiáni. V současné době je pěstování klikvy stále populárnější, a to nejen pro atraktivní vzhled rostliny, ale i pro mimořádně zdravé plody.
Jedná se o stálezelený keř z čeledi vřesovcovitých, který zpravidla dorůstá do výšky 30 až 50 cm. Klikva má dlouhé, oválné neopadavé listy a nádherné narůžovělé květy. Uzrálé plody mají červený odstín, jsou o něco větší než klasické brusinky a mají lehce kyselou chuť.
Klikva a zdraví
Klikva je doslova zdravotní zázrak, protože obsahuje pestrou škálu prospěšných látek. Kromě vitaminů A, B, C, E a K je zastoupený i betakaroten, kyselina listová a panthotenová, cholin, lutein a betain. V tomto druhu ovoce jsou bohatě zastoupené minerály jako draslík, sodík, fosfor, železo, zinek, vápník, hořčík, selen a mangan. Přítomné jsou i omega 3 a 6 mastné kyseliny, významné antioxidanty, sacharidy, vláknina, přírodní tuk a bílkoviny.
Jak klikva pomáhá
Klikva výborně podporuje celkovou imunitu, chrání buňky a má silné antiseptické a antioxidační účinky. Klikva velkoplodá podporuje kvalitní trávení, čímž zároveň podporuje hubnutí. Využít ji můžete ke snížení horečky, vysokého cholesterolu a krevního tlaku, při léčbě ledvin i močových cest a příznivý vliv má ovoce i na srdce a cévy.
Při pravidelné konzumaci je klikva výbornou prevencí před některými druhy rakoviny a civilizačními chorobami. Stejně tak je účinným prostředkem, který napomáhá udržet dobrý stav nervového systému, podporuje tvorbu kostní tkáně, zamezuje tvorbě zubního kazu a má také pozitivní účinky na stav pokožky, vlasů a nehtů.
Klikvová marmeláda
Vložte zhruba 1 kg omyté klikvy do hrnce, zalijte vodou a začněte ji zahřívat na mírném stupni plotýnky. Přidejte 1 kg třtinového cukru a pro příjemné aroma i špetku mleté skořice a několik hřebíčků. Směs průběžně nejen míchejte, ale i jemně promačkávejte, klikvy tak pustí veškerý nektar.
Dále dodejte i šťávu ze 4 citronů, která spolu s cukrem funguje jako přírodní konzervant, a poté i želírovací směs. Jakmile horkou marmeládu odstavíte, nechte ji chvilku stát, a nakonec přidejte dle chuti i med. Pak nezbývá než tuto zdravou lahůdku naplnit do sklenic, které nechte zchladnout dnem vzhůru.
Zdroje: www.ceskatelevize.cz, www.zahradkarskaporadna.cz, www.toprecepty.cz