S rozdíly mezi teplotami to nepřehánějte

Ať už klimatizaci používáme na pracovišti, doma nebo v dopravních prostředcích, měli bychom dodržovat vhodné nastavení teploty. Lékaři nejčastěji doporučují, aby rozdíl teplot mezi venkovním a klimatizovaným prostorem nebyl vyšší než 5-6 o C. Větší rozdíly, případně časté přechody mezi klimatizovaným a neklimatizovaným prostředím představují pro tělo velkou zátěž, zvlášť silně dostává zabrat imunitní systém. A když k tomu přidáme ještě nějaké to „lahodné letní osvěžení“ v podobě zmrzlin či silně vychlazených nápojů, na malér v podobě nachlazení či dokonce angíny máme zaděláno. Ne vždy máme možnost nastavení klimatizace ovlivnit. Pro takový případ se vyplatí mít po ruce i o něco teplejší oblečení, než by podle předpovědi počasí odpovídalo.

Chraňte si hlavu i záda

Množství potíží dokáže napáchat i špatné směrování chladného vzduchu. Zvlášť v kancelářích stačí nevhodně posunout pracovní stoly a leckterý nešťastník sedí přímo v místě, kudy proudí studený vzduch. Nemalé množství bolestí hlavy, ale také zad, má v letních měsících na svědomí nevhodně směrované proudění vzduchu.

Nepodceňujte syndrom suchého oka

V klimatizovaných místnostech dochází často i k významnému snížení vzdušné vlhkosti. Ideální vlhkost v místnosti by se měla pohybovat kolem 40-50 %. Z příliš suchého vzduchu mohou vznikat problémy označované jako syndrom suchého oka. Těmito obtížemi nejčastěji trpí lidé v kancelářích. Pokud tedy pociťujete nepříjemný pocit v očích (např. sucho, pálení, štípání, zarudnutí), pak se poohlédněte po některém z přípravků, které pomohou vašim očím ulevit.

Péče o klimatizaci se vyplatí

Nemalé množství zdravotních potíží může nastartovat také špatná péče o klimatizační jednotku. O filtry bychom měli pečovat podle pokynů výrobce. Špatně udržovaná klimatizace může napáchat víc škody než užitku. Prach, který se v nich usadí je ideálním semeništěm pro roztoče, bakterie a plísně.