Než použijete přírodní repelenty

Než se vrhneme na recepty, které jsou prověřené generacemi, nezapomínejte nikdy i na další prevenci, a hlavně na důkladnou kontrolu těla. V případě proradných klíšťat není obezřetnosti nikdy dost. Klíšťata jsou nepříjemná, ale nejen to. Jsou zdrojem zdraví ohrožujících nákaz, které byste nepřáli ani největšímu nepříteli. Borelióze či mozkové encefalitidě se chce jednoznačně vyhnout každý. Na letošní předpověď výskytu klíšťat je ještě brzy, ale je jisté, že i v začínající sezóně bude nutné věnovat klíšťatům pozornost. Pokud trávíte čas venku, pak je téměř jisté, že si vás najdou i klíšťata. Jak se chránit přírodní cestou? Které rostliny a kombinace přísad tyto parazity odpuzují? Vyrobte si vlastní repelent podle receptů, které znaly už naše babičky.

Vůně, které fungují jako repelent proti klíšťatům

Za jeden z nejvýraznějších pachů lze rozhodně považovat odér česneku. I klíšťatům vadí, a proto jej lze použít jako přírodní repelent. Naši předci denně konzumovali syrový česnek, aby pachem těla odpudili klíšťata, ale i další hmyz. Bohužel pach česneku může být docela nepříjemný i lidským společníkům. Možná právě proto si lidé vyráběli repelenty, které nám voní, ale klíšťatům už méně.

Bylinky a koření jako repelent

Které vůně klíšťata odpuzují? Patří mezi ně například rozmarýn, fenykl, hřebíček nebo šalvěj. Rozmarýnovo octový repelent vyrobte svařením litru vody s dvěma lžicemi rozmarýnu. Můžete použít i čerstvý, ale sušený bude mnohem výraznější. Do vychladlého rozmarýnového odvaru přidejte lžíci octa a plňte do lahviček. Místo rozmarýnu můžete použít i šalvěj nebo hřebíček.

Velmi jednoduchá je příprava hřebíčkového repelentu za použití lihu. Hřebíček stačí podrtit nebo alespoň nahrubo nasekat nožem a zalít lihem. Na směs bude potřeba 20 g hřebíčku a 100 ml lihu bez zápachu. Doporučená doba louhování je dva až tři týdny. Následně směs sceďte přes husté sítko nebo filtr a přelijte do lahviček s pumpičkou.

Další možností je repelent na olejové bázi. Oproti odvaru a lihovému repelentu vydrží jeho vůně déle. Na výrobu šalvějového repelentu s citrusy bude potřeba větší zavařovací sklenice. Do ní dejte kůru z citrusů a okolo 25 listů šalvěje. Suroviny zalejte horkým minerálním olejem. Klidně použijte dětský olej, který je bez zápachu, jemný a dobře se roztírá. Sklenici s kůrou, šalvějí a horkým olejem uzavřete a obsah nechejte louhovat na tmavém a chladném místě alespoň jeden týden. Před použitím nezapomeňte scedit.

Aplikace repelentů proti klíšťatům

Repelenty je nejjednodušší aplikovat pomocí manuálního rozstřikovače. Vyrobenou směs mějte vždy přefiltrovanou, aby v ní nezůstaly drobné kousky a kal, které by mohly ucpat pumpičku. Roztoky aplikujte před pobytem venku, ale vždy pamatujte také na vhodné ošacení a následnou kontrolu pokožky. Aplikaci je vhodné po několika hodinách opakovat především na odhalené části těla. Oblečení se spíš vyhýbejte, některé směsi mohou na textilu zanechat barevnou stopu.

Zdroje: zahradkarskaporadna.cz, pestujme.cz