Osvědčené bylinné směsi bylinářky, naturopatky a farmaceutky Jany Zadražilové:

Čaj čistící klouby

Vezmeme 3 díly kořenu a natě pampelišky, 2 díly listů kopřivy, 2 díly listů z břízy, 2 díly natě violky vonné, 1 díl semen celeru a promícháme. Čajovou lžičku směsi nasypeme do 300 ml vody teplé asi 80-90° a luhujeme 15 minut přikryté pokličkou. Čaj pijeme nejvýše 3 týdny, nikdy večer nebo na noc. Jako u všech čisticích čajů začínáme nižší dávkou, aby nedošlo k rapidnímu zhoršení příznaků.

Bylinná směs při dně

Smícháme rovným dílem listy jahodníku, kořen pýru a nať rozrazilu. Vrchovatou čajovou lžičku zalijeme 300 ml vody o teplotě asi 80 °C a luhujeme pod pokličkou 15 minut. Potom scedíme. Čaj popíjíme mezi jídly 2x denně, ne na noc. Po měsíci užívání uděláme pauzu.

Čaj při akutním záchvatu dny

Smísíme zhruba stejným dílem oddenek bršlice kozí nohy (na jaře lze využít čerstvé listy, kterých dáme o trochu více), květ vřesu, nať třezalky, listy čekanky a menší díl natě z meduňky. Čajovou lžičku směsi přelijeme asi 250 ml vody o teplotě 80° a luhujeme pod pokličkou 10-15 minut. Čaj pijeme až 3x denně po dobu jednoho týdne (kúru můžeme opakovat po pauze). Dodržujeme dostatečný příjem čisté vody a vyhýbáme se slunění.

Pozor na to, že ne všechny čaje jsou vhodné pro každého!

Proč mě klouby bolí?

Přijít na příčinu obtíží nebývá snadné a na jejich podrobné zkoumání lékaři bohužel nemají čas a prostor. Může pomoci například důkladná konzultace u naturopata, a dokonce i návštěva psychoterapeuta, neboť psychika hraje mocnou roli při řadě obtíží. Většinou sami příčiny tušíme, ale často je těžké si je přiznat a situaci aktivně řešit. Důležité je sledovat své tělo, zamyslet se nad životním stylem, okolnostmi, které problémy zhoršují.