Na vše, co potřebujete vědět o potížích s klouby odpovídá Mgr. Jana Zadražilová. Vystudovala Farmaceutickou fakultu UK v Hradci Králové a Školu klinické naturopatie, dvojobor západní fytoterapie a nutriční medicína. Pracuje v lékárně v Železném Brodě a poskytuje rovněž fytoterapeutické poradenství na míru.

Dna netrápila jen nestřídmé vladaře, častá je i dnes. Co je to vlastně za nemoc?

Její nejznámější projev - oteklý, červený, teplý a velice bolestivý palec na noze - si představí asi většina z nás. A co je příčinou? Nerovnováha metabolismu purinů v těle. Puriny jsou látky s vysokým obsahem dusíku, které se nacházejí ve velké míře v mase, vnitřnostech, uzeninách a můžeme je najít i v luštěninách či kakau. Přebytečného dusíku se tělo musí nějak zbavit. Játra ho přetvářejí na močovinu, kterou následně vylučují ledviny. Zjednodušeně řečeno: pokud je dusíku příliš mnoho nebo jsou oslabená játra, nezvládnou ho všechen zpracovat. Unavené ledviny zase nestihnou močovinu přefiltrovat ven a ta se začne v těle hromadit. Usazené krystalky kyseliny močové nejen v kloubech, ale i třeba na boltcích uší můžeme pozorovat jako tvz. tofy. Tyto nežádoucí procesy jsou zhoršovány dietními výstřelky, zánětem v těle a přidruženými onemocněními metabolického syndromu.

Pokud nebyla vyšší hladina kyseliny močové v krvi odhalena při preventivní prohlídce, upozorní nás na sebe dna právě onou silnou bolestí a citlivostí kloubu, otokem a horkostí.

Co můžeme sami udělat?

Diagnózu samozřejmě stanovuje lékař. Při akutním záchvatu i pro dlouhodobého udržení stavu jsou klíčová především režimová opatření. Až když se nám nedaří držet tělo pod kontrolou, přidá se farmakoterapie.

Při akutním záchvatu dny vynecháváme puriny z potravy ideálně zcela. Postižený kloub chladíme, pijeme dostatek čisté vody a čaje s protizánětlivými bylinami, které uleví bolesti, sníží otok, zmírní zarudnutí i tepající teplo a propláchnou ledviny (například tužebník, vřes, violka, vrba). Pozor na kombinace s léky ředícími krev! Lokálně na kloub aplikujeme mazání či koupel z tužebníku, vrby, řebříčku či arniky. Pití kávy, zeleného a černého čaje se v tuto chvíli nedoporučuje.

V dlouhodobém měřítku se snažíme tělu ulevit. Puriny v potravě přijímáme v omezeném množství a pouze v malých dávkách. Dbáme na přiměřený pitný režim s dostatkem čisté nesycené vody, dlouhodobě snižujeme příjem kávy a sycených nápojů. Svému tělu dopřejeme dostatek pohybu i kvalitního odpočinku.

Pomoci mohou močopudné bylinky podporující funkci ledvin, byliny podporující činnost jater, a do třetice i léčivé rostliny čistící krev. Játra podpoří rozrazil, artyčok či třezalka, na čištění krve je výtečný pýr, kopřiva, řebříček a bříza, na podporu funkce ledvin zase Jančova ledvinová směs nebo list smetanky či jahodníku, truskavec nebo zlatobýl.

Příčinou bolestí kloubů nemusí být jen dna

Častá je též artritida (zánět kloubu) nebo artróza, která se projevuje především ve stáří a jejíž příčinou je úbytek chrupavky a synoviální tekutiny, tedy mazadla, díky kterému se klouby hladce protáčejí. Kloub proto bolí, aniž by byl příčinou zánět.

Je třeba nechat bolavé klouby v klidu?

Obecně kloubům nečinnost velmi škodí. To, co nepoužíváme, přestane tělo vyživovat a opravovat. Je to podobné jako s ochablými svaly například po zlomenině. U nich je to nápadnější, ale princip je stejný. Ovšem pohyb musíme zvolit přiměřený svému aktuálnímu stavu. Pokud máme zánět v koleni, nemůžeme běžet maraton. Ale třeba pomůže plavání. Pokud však zjistíme, že nám pohyb v chladné vodě naopak přitížil, vyzkoušíme třeba rotoped v teple. Nastavit ho můžeme i na nejmenší zátěž, přesto bude pohyb velmi prospěšný, kloub se promazává. Je tedy třeba hledat, zkoušet a zapojit zdravý rozum.

Ani běh nemusí znamenat pro klouby velké nebezpečí, důležitá je ale správná technika, přiměřená zátěž a měkký povrch. Nesmíme dupat patami, takové otřesy nezachrání žádné odpružené boty. Zátěž si nabíráme postupně, abychom klouby nepřetížili. Nejprve je třeba vytrénovat svaly a posílit vazy, aby klouby podpořily a chránily. Důležitou roli i hraje správná výživa.

Mohou nám pomoci byliny?

U veškerých potíží pohybového aparátu je výhodné léčivé rostliny užívat jak vnitřně, tak i zevně. Popíjením podpoříme metabolismus, můžeme také snížit zánět v celém těle. Zevně pak pomohou obklady, koupele, masti, masáže.

V akutní fázi přináší velkou úlevu obklad z kořene kostivalu, který skutečně hojí klouby i kosti. Vnitřní užívání se kvůli obsahu určitých alkaloidů nedoporučuje, mohly by poškozovat játra. Kostival však lze bez obav aplikovat zevně. Na obklad můžeme použít i čerstvý, najemno nastrouhaný kořen nebo šťávu z něj. Podrcený ho lze naložit do oleje, vyrobit či zakoupit můžeme i masti nebo gely. Zevní užívání je ideální také u přesličky rolní, která obsahuje velké množství prospěšného křemíku. Je výtečná i při výronech a zlomeninách, působí velmi silně. Vnitřně by se proto neměla užívat dlouhodobě a pokud ji sami sbíráme, musíme ji bezpečně poznat a odlišit od podobné a jedovaté přesličky bahenní.

Z dalších rostlin na pomazání je výtečný cedr, jehličí jehličnanů obecně a také jalovčinky, plody jalovce. Éterické oleje z nich získané lze přidat do rostlinného oleje nebo masti. Dále pomáhá třezalka, arnika, měsíček, kaštan i konopí, u kterého záleží na druhu a kvalitě, mnohdy postačí i levné technické konopí, které se do prodávaných mastí často přidává, či rovněž legální CBD konopí. Někomu přináší velkou úlevu, jinému ne - záleží i na tom, jaké látky se do masti vyextrahovaly.

Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění, při kterém tělo napadá své vlastní tkáně. V tomto případě byliny pro vnitřní užívání volíme velmi opatrně, imunitní systém je třeba zklidnit a vyrovnat, ne ještě více podráždit a vybudit. Pozor si musíme dát i u bylin používaných při nachlazení či podporujících imunitu, protože by mohly problémy s klouby ještě zhoršit. Zevně lze léčivé rostliny aplikovat bez obav.

Je lepší udržovat klouby v teple?

Některým typům zánětů prospívá teplo, jiným ne – je třeba vyzkoušet, co právě nám uleví. Pro prohřátí můžeme do masti, třeba kostivalové, přidat chilli nebo skořici. Naopak chladivý účinek má mentol, kloub a jeho okolí však prokrví také, a napomůže tak odplavení nežádoucích látek.

Pokud nám prohřátí prospívá, můžeme si v troubě či mikrovlnce nahřát polštářky se solí, pohankovými slupkami nebo třešňovými peckami a na klouby je přikládat. S pomocí těchto obkladů lze podobně i chladit, pokud je vložíme do mrazáku. Studené obklady se hodí i na výrony a otoky. Používá se rovněž bahno z Mrtvého moře, ovšem osobně bych dala přednost například slatině, která se k nám nevozí přes půl světa.

Hraje roli i příjem minerálů, například vápníku?

Ano, především pokud se jedná o odvápněné klouby a kosti, tedy osteoporózu. Důležitý je vitamin D, vitamin C, vápník, hořčík, zinek, glukosamin a chondroitin sulfát a další – metabolismus iontů je vzájemně provázaný. Používáme-li potravní doplňky, ještě nám to nezaručuje, že dané minerály opravdu vstřebáme. Opět se vracíme k základu všeho, což je zažívací systém. Bolest kloubů pravděpodobně znamená komplexní problém v těle. Varovné příznaky, že něco není v pořádku, se možná projevovaly již dříve, třeba jako pálení žáhy. Zahnali jsme je však lékem. Teprve bolest kloubu je tak silná, že už ji nemůžeme tak snadno přehlížet.

Trávicí a vylučovací soustava hraje opravdu velmi důležitou roli. Pokud například nemáme v pořádku žaludek a střeva, nevstřebáme z potravy dostatek vápníku, ačkoli je v ní obsažen. Roli může hrát i nedostatek vitaminu D, bez jehož přítomnosti naše tělo doplňky obsahující vápník vůbec nevyužije, a v určitých situacích nám mohou dokonce škodit. Pokud bychom přijímali vysoké dávky vápníku a neměli dostatek vitaminu D, začne se nám místo do kostí ukládat do cév, zužovat je a dělat je nepružné a náchylné k prasknutí. Vápník s hořčíkem spolu zase soupeří o místo vstřebání, oba tyto minerály procházejí do těla v podstatě stejně. Hořčíkovou tabletu proto nikdy nezapíjíme mlékem. Dále záleží i na formě iontů, v jakých minerály přijímáme.

Vitamin D můžeme získat dvěma způsoby: ve stravě a ze sluníčka. Abychom ho vstřebali ze stravy, musí nám správně fungovat játra a tvořit se kvalitní žluč, kterou žlučník ve správný čas vpustí do střeva k trávení vitaminů rozpustných v tucích. UV záření ze slunce nám pomáhá tvořit vitamin D v pokožce (následně se musí aktivovat v játrech a ledvinách). Pokud po celý den sotva přijdeme na přirozené světlo nebo jsme stále chráněni opalovacím krémem, můžeme mít vitaminu D nedostatek. Mnoho studií potvrzuje, že většina středoevropské populace v zimě nedostatkem vitaminu D opravdu trpí.

Je tedy zřejmé, že užívání doplňků stravy není tak jednoduché, jak nám sděluje reklama. Je vždy dobré zvážit všechny okolnosti, které k danému stavu vedou, a zaměřit se na komplexní léčbu. A pamatovat na to, že zdravá trávicí a vylučovací soustava je nezbytná nejen pro vstřebávání živin, ale také kvůli vylučování odpadních látek, které se jinak mohou ukládat v kloubech.

A co doplňky stravy určené speciálně pro výživu kloubů?

Význam určitě mají, protože mohou tělu dodat látky, které mu schází, a přispět tak k výživě kloubu. Pomohou doplnit hmotu, která v něm schází, protože se neměla z čeho vytvářet. Kombinace látek v přípravcích jsou různé a každému může fungovat jiná sestava, neboť mu chybí jiné látky a v odlišném stavu je také jeho zažívání. Aby tělo přípravky využilo a o klouby pečovalo, musíme se také hýbat. Pokud máme nadváhu, stačí i lehká procházka, jízda na rotopedu či plavání, ale každodenní pohyb je skutečně důležitý.

Co si počít osteoporózou, která má hormonální příčiny?

Po přechodu skutečně klesne hladina estrogenu. Proti úbytku kostní hmoty s ním potenciálně spojené jsou chráněnější ty ženy, které mají zdravý podíl tělesného tuku, jenž je pro tvorbu hormonu potřeba – tedy nemají nadváhu, ale ani podváhu. Zde mohou pomoci hormonální byliny: jetel luční, ploštičník, jeřáb ptačí, ale i měsíček, šalvěj a pískavice řecké seno. A opět je důležitá výživa i schopnost vstřebávat všechny nezbytné prvky. A také pohyb, to, zda kosti používáme, a tělo má tudíž důvod se o ně starat.