Zdroje: www.healthline.com, www.kayawell.com, www.medicalhealthguide.com, www.mayoclinic.org, 5555 rad pro šikovné hospodyňky, Jiří Bílek, ISBN978-80-7388-641-7

Nálada se dá vylepšit i čajem nebo koupelí

Jisté je, že v elixírech a bylinných směsích nemusely být žádné čáry, aby čaje, koupele a nálevy pomáhaly proti špatné náladě. Mnohé bylinky mají tuto čarovnou moc samy o sobě. Ať už vám pytlíček voňavého koření namíchala katovka nebo babka kořenářka, šlo prostě o kvítí, které napomáhá pozvednout ducha. Dnes se toto koření používá jako doprovodná léčba při stavech deprese.

Recept na dobrou náladu

Které bylinky používaly ženy už v 19. století? Podle chytré knihy 5555 rad pro šikovné hospodyňky měly ženy po ruce kmín, badyán a fenykl. Konkrétně se tento čaj doporučoval proti podrážděnosti a na jeho přípravu bylo třeba svařit zmiňované koření ve stejném poměru a podle chuti dosladit medem.

Jak pomáhají badyán, kmín, fenykl a med?

Proč zrovna toto koření? Není to náhoda. Fenykl má vliv na mnohé pochody v našem organismu, funguje protizánětlivě a je přínosný také pro regulaci zažívání, nicméně to není všechno. Má také blahodárné účinky na naši psyché. Fenyklový čaj totiž napomáhá přirozeně uvolnit endorfiny, působí vyloženě proti stresu i úzkosti a povzbuzuje také paměť.

Badyán je na tom velmi podobně. Je to koření nabité zdraví prospěšnými látkami, které mají mnohé využití i v lidovém léčitelství. Pokud však hledáte povzbuzení v uplakaném dni, podle Ájurvédy a tradice v zemích Asie je badyán vhodný pro projasnění mysli, k ochraně nervového sytému a k zajištění kvalitního spánku.

Kmín dvojici bylin jen doplňuje. O kmínu se praví, že podporuje nejen duševní a tělesné zdraví, ale také pozitivně působí na rozmnožovací systém. Ženám navíc napomáhá k regulaci periody.

Ani med není v receptu navíc i on totiž funguje proti stresu a depresím.

Související články