Kmín je koření, které má zemitou a hřejivou chuť. V dnešní době má široké využití. Olejnatá semena se používají při pečení chleba, do masitých pokrmů, uzenin, polévek, omáček nebo sýrů. Bez kmínu by chutnaly zvláštně i brambory nebo zelí. Nemusíte ho využívat jen v kuchyni. Je totiž účinnou léčivkou.

A pomáhá také s hubnutím. Výrazná chuť a vůně je tvořena silicí, jež obsahuje karvon, limon a jiné terpeny. Kmín je také bohatý na olej, proteiny, sacharidy a flavonoidy, vápník, draslík, fosfor a beta-karoten. Jedna lžička kmínu také obsahuje 1,4 mg železa, což je jedna desetina z doporučené denní dávky pro dospělého člověka.

Kmín a hubnutí

Kmín pomáhá s hubnutím díky účinné látce thymochinonu, která má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Spolu s dalšími látkami, nazývanými apigenin a luteolin, se zaměřuje na škodlivé volné radikály a očisťuje tělo od toxinů. Tyto antioxidanty vám pomohou cítit se zdravěji a mít více energie. Také pokožka bude vypadat mladší. Pokud cvičíte a zdravě se stravujete, účinky koření ještě znásobíte. Při pravidelné konzumaci kmínové vody se sníží ukládání tuků, zánět v těle a zmírní se jakékoli příznaky nadýmání, otoků a únavy.

Další zdravotní benefity kmínu

Další účinné látky, včetně cuminaldehydu, mohou stimulovat uvolňování žaludečních a zažívacích šťáv. Díky tomu se celkově zlepší funkce gastrointestinálního traktu. Kmín má také antimikrobiální a antibiotické vlastnosti, které jsou schopné zabránit otravě jídlem. Jeho antiseptický účinek zase bojuje proto škodlivým bakteriím a zánětu. Pravidelná konzumace kmínové vody také srovnává poměr HDL (dobrého) a LDL (špatného) cholesterolu a vyrovnává hladinu cukru v krvi.

Kmínová voda

Kmínová neboli „jeera" voda je hojně využívána především v Číně, Indii a Mexiku. Vyrobit si ji však můžete i doma. Postup je jednoduchý. Převařte 600-750 ml vody. Přidejte do ní 2 polévkové lžíce celého kmínu. Vodu okamžitě odstavte z plotny. Hrnec přiklopte pokličkou a kmínovou vodu nechte přes noc vychladnout. Nápoj popíjejte dvakrát denně na prázdný žaludek.

Vedlejší účinky kmínové vody

I přesto, že kmínová voda by se mohla zařadit mezi superpotraviny, s její konzumací to nepřehánějte. Nadměrné užívání může způsobit pálení žáhy, silnou menstruaci a nízkou hladinu cukru v krvi. Dokáže snížit hladiny testosteronu v těle, což může ovlivnit plodnost mužů. Proto kmínovou vodu konzumujte 14 dní a poté si dejte alespoň týden pauzu.

Zdroj: www.novinky.cz, bylinkopedie.cz, timesofindia.indiatimes.com, timesofindia.indiatimes.com