Zdroje: cs.wikipedia.org, www.rehabilitace.info, www.idnes.cz

Kneipp vyléčil napřed své podlomené zdraví

Sebastian nebo také Šebast Kneipp byl chlapec z prosté rodiny, který se stal nejen knězem, ale také léčitelem. Můžete se proto setkat s názvy jako Kneippův chodník, kúra, stezka nebo knajpování.

Mladičký Kneipp se začal hydroterapií zabývat hlouběji až poté, co se sám pomocí koupelí ve studené vodně vyléčil. Už několik málo koupelí v řece a chození bosky v ranní rose stačilo k tomu, aby se Kneipp vyléčil ze zákeřné tuberkulózy, která v polovině 19.století byla nejčastější příčinou úmrtí.

Mohla za to náhoda. Kneipp se totiž dostal ke knize od Sigmunda Hahna, který o vodoléčbě psal už o století dříve a rozhodl se ledové koupele praktikovat. Výsledky se brzy dostavily, a to jej vedlo později k hlubšímu studiu metod Priessnitze a dalších.

Kneipp se léčbou vodou zabýval celý život a své závěry nejen praktikoval v lázních, kde byl knězem, ale také je sepsal do několika knih. O tom, že jsou přínosné, není pochyb a potvrzují to i četné vědecké studie. Dnes se proto můžete v některých lázních nebo výjimečně i veřejných bazénech setkat také s Kneippovou stezkou.

Kneippova léčba vodou

Kneipp založil své metody na používání studené a teplé vody, ale také masáži chodidel. Především Kneippův chodník či stezka, jak se střídání nízkých nádrží s oblázky na dně nazývá je nenásilným způsobem, jak prokrvit nohy a chodidla. V nádržích se totiž střídá asi 10 °C studená voda s teplou, která dosahuje až 40 °C.

Proč se stala zrovna Kneippova stezka oblíbenou? Je to možná díky tomu, že skutečně každý zvládne takovou vodní léčbu podstoupit. Zatímco málokdo vstoupí do ledové řeky, byť jen na chvíli, v nádrží s oblázky smočíte nohy jen na chviličku a navíc víte, že vás čeká opět teplá voda, kde se okamžitě ohřejete. Ve studené nádrži stačí strávit 5 až 10 vteřin, zatímco v teplé celou minutu. Procedura však musí končit vždy studenou nádrží.

Nohy můžete léčit i doma

Je jisté, že primitivní knajpování je možné i u vás doma. Stačí, když si přichystáte dva lavóry nebo jiné větší nádoby s vodou o zmíněných teplotách. Oblázky na dno jistě také zvládnete obstarat a čas si odměříte jednoduše. Knajpování v domácích podmínkách je jednoduchou praktikou, která prospěje vašim nohám a krevnímu oběhu. Uvidíte sami, jak příjemná je taková Kneippova stezka!

Jak na Kneippovu metodu ve sprše, se můžete podívat ve videu:

Zdroj: Youtube

Související články