Kocovina je složitou chemickou reakcí organismu na odbourávání alkoholu. V něm obsažený etanol (může za příjemné účinky alkoholu) se postupně přeměňuje na škodlivý acetaldehyd, který má z valné části na svědomí následné nepříjemné důsledky: bolesti hlavy (alkohol „natahuje“ vodu do všech buněk, proto jsme ráno po bujaré oslavě obvykle nejen oteklí, ale je nám i „velký“ mozek), dehydrataci, citlivost na světlo a zvuk, nevolnost, třes a celkovou únavu.

Jak kocovině předejít?

Nepijte nalačno. Pokud máte prázdný žaludek, alkohol se mnohem rychleji dostává do krevního oběhu. Před plánovaným pitím se najezte, obecně se doporučuje tučnější jídlo, což ale třeba u „žlučníkářů“ může následky jen zhoršit.

Dobrou volbou proto může být několik šálků silného masitého vývaru a kupodivu také sklenice mléka. To totiž zpomaluje vstřebávání alkoholu, takže v těle je v každém okamžiku o něco méně acetaldehydu, než by bylo bez této přírodní „brzdy“ a organismus má při jeho odbourávání o něco snazší práci.

Alkohol dehydruje, proto je potřeba zvýšit konzumaci tekutin – nejlépe čisté vody.

  • Ke každé skleničce si dejte sklenici vody bez bublinek.
  • Před spaním vypijte další a na noční stolek si postavte sklenici s vodou pro případ, že se vzbudíte žízní.
  • Ráno dodávejte tekutiny tělu postupně, jinak se pořádně nezavodní.

Chybějící vitaminy (při odbourávání alkoholu se ztrácejí především vitamin C a vitaminy řady B) dodejte organismu preventivně – před odchodem na večírek je spolkněte klidně v tabletkách, ráno to můžete zopakovat.

Jak s kocovinou zatočit?

Kocovinu zhoršují látky zvané kongenery, které vznikají fermentací – jsou především ve víně, brandy a v ležáku. Na jejich „vychytání“ můžete před uložením se ke spánku spolykat několik tablet živočišného uhlí.

Ráno doplňte cukry – k snídani si dejte chleba s medem, lžíci medu můžete rozpustit i ve sklenici vody, vhodné jsou i přírodní ovocné šťávy nebo banán.

Játra při průběžném odbourávání alkoholu „jedou na plný výkon“ a během této doby nevyrábějí glukózu – proto hrozí pokles hladiny krevního cukru, až hypoglykémie.

Pokud vás pálí žáha, zapomeňte na zažívací sodu. Sníží sice kyselost v žaludku, ale při reakci s kyselinou chlorovodíkovou se uvolňuje kysličník uhličitý, což není příjemné a navíc to může poškozený žaludek nafouknout.

Dobrým nápadem není ani užití oblíbeného aspirinu a dalších léků proti bolesti (nesteroidních antirevmatik) – mohou totiž zesílit žaludeční obtíže a v některých případech vést až k životu nebezpečnému krvácení žaludeční sliznice. Pozor: někdy jsou obsaženy i v prostředcích, které jsou prodávány jako první pomoc proti kocovině!

Naprosto nevhodný je tzv. „vyprošťovák“, čili další alkohol. Utlumí sice příznaky aktuální kocoviny, ale oslabený organismus „dorazí“ další várkou etanolu, což může také skončit nebezpečnou kombinovanou otravou etanolem a acetaldehydem.