Zatímco káva je pro mnohé ranní rituál, čistý kofeinový prášek se stává stále populárnější alternativou. Odborníci však bijí na poplach před jeho pravidelným užíváním. Mnozí jedinci jej používají jako suplement ke zvýšení svého výkonu a značně oblíbený je například u lidí, kteří sportují a chtějí zvládnout vyšší zátěž při tréninku.
Koncentrace kofeinu v prášku nebo tabletách je však nebezpečná a skýtá mnohá vážná nebezpečí. Jaká rizika představuje jeho užívání a nesprávné dávkování pro naše zdraví a proč se uvažuje dokonce o jeho zákazu?
Chcete se nebezpečí práškového kofeinu dozvědět více? Podívejte se na zajímavé YouTube video na kanálu WPRI:
Kofeinový prášek
Prášky s kofeinem jsou již několik let volně dostupné jako doplňky stravy v obchodech nebo na internetu. Jedná se o čistou a koncentrovanou formu stimulantu, který běžně konzumujeme v kávě nebo čaji, kde se však vyskytuje v běžných dávkách.
Kofein v prášku si získává poslední dobou na popularitě, a to díky slibovanému rychlému dodání dávky energie a zlepšení výkonu. Láká to nejen sportovce, ale studenty a zaměstnance, od nichž je požadovaný čím dál vyšší výkon.
Co způsobuje v těle
Ovšem tato na první dojem nevinná látka skrývá potenciálně vážná zdravotní rizika, na něž odborníci stále častěji upozorňují. I malé množství kofeinu v prášku může vyvolat řadu nežádoucích účinků.
Zvyšuje tepovou frekvenci, krevní tlak a vyvolává pocit úzkosti. Dlouhodobé nadměrné užívání může vést k nespavosti, podrážděnosti, silnému neklidu, bolestem hlavy, nevolnostem, závislosti, dlouhodobě zvýšenému krevnímu tlaku, tachykardii a srdeční arytmii.
Dvě lžičky kofeinu způsobily smrt
Bohužel pod vlivem práškového kofeinu již ve světě došlo i k několika úmrtím. Například v Německu se jednalo o případy těžké akutní otravy kofeinem. Mladá žena bez informovanosti doporučeného dávkování omylem požila 2 čajové lžičky vysoce koncentrovaného kofeinového prášku, tedy asi 9 g, kdy navzdory intenzivní lékařské péči zemřela.
Pozornost se stahuje k předávkování
Podle německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR) představuje tento druh kofeinu vysoké riziko náhodného předávkování. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal doporučení, že zdravý dospělý člověk by neměl v jedné dávce konzumovat více než 0,2 g kofeinu a během dne celkové množství 0,4 g.
Odpovídá to jen opravdu malému množství, které nelze zvážit běžnou kuchyňskou váhou. Bohužel, spotřebitelé mají tendenci účinky tohoto vysoce koncentrovaného kofeinového prášku podceňovat a mají dojem, že má stejné účinky jako kofein obsažený v běžně konzumovaných potravinách.
Srovnání s kávou
Zatímco káva obsahuje kromě kofeinu i další látky, které mohou zmírnit jeho účinky, kofeinový prášek je čistý stimulant. Znamená to, že jeho účinky jsou mnohem intenzivnější a nástup značně rychlejší. U kávy nehrozí riziko nadměrného předávkování oproti kofeinu v prášku.
Proč se uvažuje o zákazu
Vzhledem k rostoucímu počtu případů předávkování a zdravotních komplikací spojených s kofeinovým práškem se stále častěji diskutuje o jeho zákazu nebo přísnějších regulacích. Odborníci varují, že snadná dostupnost a vysoká koncentrace kofeinu v prášku představují vážné riziko pro veřejné zdraví.
Zdroje: www.efsa.europa.eu, www.sleepeducation.org, www.healthcare.utah.edu, www.todaysdietitian.com, www.vitalia.cz