Zdroje: www.manutea.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, researchgate.net

Nenápadný plevel či léčivka?

Určitě už víte, že každý druhý plevel je vlastně léčivka. Platí to o pampelišce, pýru, ale i dalších rostlinách, kterých snažíme zbavit chodníky před domem i trávníky či záhony. Mezi dobře známé plevelné rostliny patří i ta, která podle vědeckých studií přináší úlevu především ženám, a to především během menopauzy. Pokud hledáte pomoc v rostlinné říši, po padesátce vám může pomoci právě kokoška pastuší tobolka, kterou jistě na první pohled poznáte. Nevšední vzhled s drobnými srdíčky tobolek dělají kokošku nezaměnitelnou a dobře rozpoznatelnou mezi plevely i polním kvítím.

Matčino srdce stojí za to vyzkoušet

Proč vyzkoušet kokošku pastuší tobolku, které se také říká matčino srdce či pastýřův měšec? Kokoška je přínosná pro ženy nad padesát, respektive v menopauze. Čaj se připravuje ze lžičky sušené kokošky přelité horkou vodou a krátce louhované, tak jako při přípravě běžného čaje. Konzumace čaje dvakrát až třikrát denně pomáhá k harmonizaci průběhu menopauzy a zmírnění výkyvů a změn v ženském těle. Doporučuje se užívat čaj dlouhodobě po dobou měsíce následované třítýdenní přestávkou.

Komu kokoška nejvíce prospěje?

Kokošku pastuší tobolku však můžete nabídnout i dospívajícím dívkám a ženám obecně. Kokoška totiž napomáhá i proti bolestivé, silné či nepravidelné menstruaci, napětí v prsou i mastitidě u kojících žen. Konzumace také podporuje plodnost, jelikož napomáhá k optimálnímu fungování ženských rozmnožovacích orgánů.

Máme tu však něco i pro muže. Kokoška totiž celkově zmírňuje krvácivost orgánů, z nosu i ran, napomáhá při hemoroidech a reguluje krevní tlak. V kombinaci s kontryhelem se používá proti ochabnutí svalů i svěrače. V tomto případě se však používá výhradně čerstvá a zevně.
Vyzkoušejte, jak se tato málo známá bylinka osvědčí právě vám. Za pokus to rozhodně stojí!

Související články