Kde se vzala kokosová voda?

Kokosová voda je tekutina, kterou najdete především v zeleném kokosu. Právě v nevyzrálých kokosech je jí poměrně hodně. Množství vody v kokosu záleží na vyzrání a velikosti kokosu. V zeleném nevyzrálem kokosovém ořechu může být až půl litru kokosové vody. Zráním se přemění v bílou dužninu ořechu. Když rozlouskneme ten hnědý, tvrdý, dobře vyzrálý kokos, který je i u nás k dostání, tak v něm najdeme s bídou deci a někdy vůbec nic.

Kokosová voda obsahuje elektrolyty

Na rozdíl od kokosového mléka, které je produktem lisování bílé kokosové dužniny, voda by měla být zcela přírodní. Také není tak tučná, a navíc je bohatá na elektrolyty ve formě draslíku a sodíku. Elektrolyty naleznete i v průmyslových nápojích, kde se častěji označují jako iontové. Iontové nápoje jsou doporučované během zvýšené fyzické zátěže. Například v posilovnách a na stadionech jsou často iontové nápoje vidět a sportovci je užívají, aby si udrželi dobrou hladinu minerálů, které se během náročné tělesné aktivity vyplaví z těla pocením.

Čím je zajímavá kokosová voda

Kokosová voda není jen trendy novinkou v potravinářském průmyslu, skutečně ji doporučují i odborníci na zdravou výživu. Opravdu obsahuje množství minerálů a také zmíněné elektrolyty, enzymy, aminokyseliny a antioxidanty. Často jsou vyzdvihovány i její hydratační účinky, ale zde odborníci upozorňují, že rozhodně nejde o nějaké zázraky. Pokud nám jde o elektrolyty a hydrataci, pak se kokosové vodě vyrovná třeba i sklenice pramenité vody a banán.

Co tedy očekávat od kokosové vody?

Kokosová voda rozhodně patří do vyváženého jídelníčku. Je přírodním chutným osvěžením, které nahradí průmyslově vyráběné iontové nápoje, jež navíc obsahují i cukry. I v porovnání se sklenicí vody a banánem je obsah cukrů v kokosové vodě nižší, což je velmi příjemné, pokud sledujete kalorický příjem. Kokosová voda je rozhodně vhodným ozvláštněním zdravého jídelníčku i pitného režimu. Pokud si dáte sklenici kokosové vody ráno, doplníte některé minerály, a především při vyšší tělesné zátěži vaše tělo nebude strádat.

Zdroje: https://www.idnes.cz, https://vitalitis.cz