Zdroje: cs.wikipedia.org, https://www.healthline.com, www.mayoclinic.org, Vědecká studie,

Kokosový tuk je rostlinný olej s velkým "ale"!

Kokosový olej se získává ze sušeného kokosového jádra kokosovníku ořechoplodého. Je to sice rostlinný olej, ale ve srovnání s jinými rostlinnými alternativami ve skutečnosti není tak prospěšný, jak by se mohlo zdát. Odborníci se nicméně zaměřili na konzumaci, nikoli použití v kosmetice či jiné zevní užívání tohoto v Evropě poměrně nového produktu z dovozu.

Pakliže hodnotíme přínos či škodlivost olejů a tuků, pak nás nejvíc zajímá cholesterol a mastné kyseliny. Dnes již víme, že existuje špatný a dobrý cholesterol, respektive LDL a HDL, které získává tělo z potravy. Nicméně tělo si tento cholesterol také umí regulovat. Umí to přirozeně, pokud je zdravé a dobře funguje.

Kokosový tuk, cholesterol a naše zdraví

Cholesterol nemusí být žádný strašák. Nicméně obecně lze říci, že vysokou hladinou cholesterolu trpí 70 % obyvatel ČR, z nichž jsou to častěji muži než ženy. Problémy vysokého cholesterolu mohou být i vrozené. Častěji jsou tyto problémy spojovány s vyšším věkem, nicméně zde je nutné podotknout, že vyšším věkem se v tomto případě rozumí už po třicítce.

Pravdou je, že naše tělo si produkuje většinu cholesterolu samo, a to až ze 60 – 80 %. Zvýšení hladiny dobrého cholesterolu, který odbourává ten špatný, je možné několika způsoby. Roli zde hraje především pohyb, ale pak také rozhodně strava. Oněch 20 – 40 %, které konzumujeme v potravinách, nabývá na důležitosti, a proto je vhodné sledovat, co jíme a jaké tuky k přípravě pokrmů používáme.

Mastné kyseliny v kokosovém oleji zdraví moc nepřejí

Vyšší konzumace nasycených mastných kyselin zvyšuje hladinu cholesterolu. Proto nás tuky zajímají také po stránce jejich obsahu a poměru nasycených a nenasycených mastných kyselin.

Ve světle těchto souvislostí na tom není kokosový tuk dobře. Obecně je známo, že rostlinné tuky a oleje jsou lepší než živočišné, až na několik výjimek. Právě takovými výjimkami jsou kokosový a palmový olej či tuk.

Kokosový olej obsahuje nasycené i nenasycené mastné kyseliny, nicméně těch nenasycených mnohem větší množství, než je jich například v másle. Kokosový tuk obsahuje mezi 80 a 90 % nasycených tuků, máslo okolo 60 %. Rozhodně tedy kokosový tuk může zvedat hladinu „špatného" cholesterolu. Alespoň tak to tvrdí K. Michels z Harvardské univerzity.

Pramen zdraví v konzumaci kokosoveho oleje nehledejte

Na obhajobu prospěšnosti kokosového tuku je často argumentováno unikátním složením s tzv. středním řetězcem, díky čemuž by měl být tento typ oleje tělem zpracovaný na energii. Neměl by se tudíž ukládat do cév a tkání. Nicméně jde o problém spíše terminologie, jelikož v kokosovém oleji obsažená kyselina laurová už je Evropským úřadem pro bezpečnost potravin nazývána za nasycenou kyselinu s dlouhým řetězcem. A to platí i pro kyselinu myristovou, která je druhou nejčastěji zastoupenou kyselinou v kokosovém oleji hned po zmíněné laurové.

Někteří odborníci dokonce nazvali kokosový tuk jedem. Jiní se přiklánějí spíše k názoru, že je třeba hledět na stravu jako celek a není třeba démonizovat potraviny, pokud je náš jídelníček vyvážený a máme dostatek pohybu. Nicméně je jisté, že kokosový tuk není zázračným všelékem a rozhodně z něj tělo nemá větší prospěch než z jiných tuků s obsahem nasycených mastných kyselin.

Konzumace kokosového oleje se tedy spíš nedoporučuje, alespoň ne ve větším množství, neboť nejsou známé žádné v něm obsažené látky, které by dělaly tento olej přínosnější než naše tradiční dobře známé rostlinné oleje, jako třeba slunečnicový nebo řepkový. Nicméně přiměřená konzumace kokosového oleje tělu zřejmě neuškodí.

Související články