Říká se, že šálek kávy je to, co ráno potřebujete. Druhý pomáhá vyjít ze dveří, třetí je skvělý na strávení oběda a čtvrtý se hodí, když jste unavení. Poznáváte se v tom? Káva se stala synonymem pohody, ale také pracovního nasazení. Proto je jedním z nejpoužívanějších „nakopávačů", které pomáhají lidem prožít den naplno.

Viditelný prospěch

Káva má mnoho benefitů. Mimo zmíněné psychostimulační účinky, díky nimž lidé po požití zmiňují zlepšení soustředění, nárůst energie a celkově svěžejší mysl, pomáhá kofein spalovat tuky. Káva je také významným zdrojem antioxidantů. Lékaři ji stavějí dokonce před víno a čaj. Antioxidanty pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály a bojovat proti chorobám. Různé studie také dokázaly, že lidé pijící průměrně tři šálky kávy denně trpí méně kardiovaskulárními onemocněními, snižuje se riziko mrtvice a diabetu 2. typu. Harvardská studie z roku 2011 navíc zjistila, že denní konzumace tří šálků kávy denně, ať už kofeinové či bezkofeinové, byla spojena s o 17 % nižším rizikem úmrtí celkově ve srovnání s nulovým příjmem kávy. S tím souhlasí australští vědci, kteří v roce 2019 zjistili, kde přesně se nachází hranice, díky které se káva stává zabijákem. Je jí šest šálků denně.

Cukr, káva...

Právě pití šesti a více káv denně zvyšuje riziko srdečních onemocnění u člověka až o 22 %. Nadměrné pití kávy navíc může způsobit nespavost, nervozitu, neklid, podráždění žaludku, nevolnost a zvracení, zvýšenou srdeční frekvenci a rychlost dýchání, bolesti hlavy, úzkost, neklid, zvonění v uších a nepravidelný srdeční rytmus.

Ale není to jen kofein, který může být škodlivý. Dalšími skrytými zabijáky jsou mléko, smetana a cukr, které jsou s kávou spojeny. Zatímco černá káva má téměř nula kalorií, latte, cappuccino nebo oslazená káva se dá množstvím kalorií přirovnat k plnohodnotnému jídlu.

Co je šálek kávy?

Jeden šálek se obvykle rovná asi 70 až 140 miligramům kofeinu, což je přibližně 200 gramů kávy. Že je to hodně? Ano, i sami vědci říkají, že jsou zapotřebí další studie, aby se potvrdilo, jaké množství kávy je stále zdraví prospěšné. Zároveň upozorňují, že kofein obsahují i jiné potraviny jako energetické nápoje, tyčinky, čaj, kola apod. Proto, pokud chcete sledovat kolik kofeinu do svého těla denně dostanete, můžete si to spočítat pomocí jednoduché online kalkulačky (Zdroj: omnicalculator.com). Při konzumaci kávy byste se měli držet hranice maximálně šesti šálků. Budete mít dobrý pocit z toho, že nevymažete potenciální přínos prvních pěti.

Zdroje: eu.usatoday.com a www.healthline.com