Držte se pravidla, že se dá prochodit ke štíhlé postavě. Jen je potřeba tuto činnost začlenit do vaší pravidelné životosprávy. Chůze je podle vědců zdravý a nejpřirozenější pohyb, tak začněte chodit nejlépe každý den.

Kolik kroků deně je ideálních?

Přestože dnes mnohé aplikace udávají vyšší číslo, pokud jste začátečníky, začněte klidně s 3000 kroky za den. Pokud se časem zlepšíte, jenom lépe! Dbejte vždy na pohodlnou a vhodnou obuv, v níž si nebudete ničit chodidla a celou páteř.

Vyhledávejte více příležitostí k pěší chůzi a ujděte si pár zastávek bez MHD či choďte pěšky i na jezdících schodech a vynechte výtah. Postupně byste měli své cíle zvyšovat a dostat se k doporučenému číslu, tedy 10 000 kroků a více za den. Uvidíte, že chůze je skvělá, a navíc se jedná o perfektní doplněk k hubnutí. Pravidelná chůze vám pomůže udržet se v dobré kondici a mít stále dobrou náladu.

Proč je udávána jako denní taxa zrovna 10 tisíc kroků

V průměru je udávaných 10 000 kroků, tedy asi tak 7 km, které by se měly ujít za 1 hodinu a 30 minut. Tělo by mělo spálit zhruba 450 kcal. Vše se však odvíjí od dalších možných faktorů, jako například vaše kondice, terén či zvolené tempo.

Zvyšujte si kondici

Nic se nemá přepálit, a proto začněte na uvedených 3000 krocích, které budete pravidelně zvyšovat. Ale až od 6 tisíc kroků za den se dá váš životní styl považovat za aktivní. Pokud tedy nemáte sedavé zaměstnání, máte značnou výhodu a večer už nemusíte jít splnit scházející počet kroků na procházku.

Myslete na správné držení těla

Aby vaše chůze byla pro hubnutí i vaše tělo co nejpřínosnější, je důležité mít správný vzpřímený postoj. Vždy by měl být zpevněný střed těla a nikdy byste neměli mít vypouklé břicho, ohnutá záda a nepřirozeně vystrčené pozadí. Myslete také na pravidelný dech a intenzivní tempo.

Nenechte se odradit nevlídným počasím

Chůze by se vám měla stát pravidelnou zálibou, od níž by vás nemělo jen tak něco odradit, a to ani špatné počasí. Dnešní trh má v nabídce dostatek sportovního oblečení a další výbavy, která vás ochrání v jakýchkoliv podmínkách. Vždy dbejte na dostatek vhodného oblečení a příhodnou obuv.

Vyhněte se sladkostem

Jistě víte, že pokud chcete zhubnout, měli byste se vyhnout tučným, sladkým a moučným pokrmům. Upřednostněte dostatek zeleniny a ovoce. Obvyklé porce, které si dáváte na talíř, snižte o 25 % a dodržujte správně pitný režim.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.idnes.cz, www.ladylab.cz, www.dama.cz