Zdroje: www.aazdravi.cz, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.healthline.com, fitnessrevolution.cz

Kolik kroků je hodně a kolik málo?

Chůze patří k nejzákladnějšímu pohybu, který nás provází každý den celý život už zhruba od jednoho roku života. Kolik kroků každý z nás denně ujde, je velice individuální a velmi to souvisí se zaměstnáním, kde trávíme většinu dne. Nicméně každý krůček se počítá a co nezvládnete během pracovní doby, to můžete dohnat po ní. Kolik kroků bychom měli denně ujít?

Počet kroků, které bychom měli za den ideálně ujít, se liší podle věku, pohlaví i našeho jídelníčku. Obyčejně se můžete setkat s tvrzením, že 10 000 kroků je nutných k redukci váhy a dobré kondičce, ale i to je čistě individuální. Abyste mohli udělat ve svém životním stylu smysluplné změny, musíte napřed vědět, kolik kroků ujdete zhruba denně. Nicméně 10 000 zůstává standardem, kterého se budete snažit dosáhnout.

S počítáním kroků pomáhají hodinky i telefony

S počítáním kroků vám pomohou chytré hodinky nebo telefon a může jít i o docela obyčejné a levné náramky, které nestojí víc než několik stovek. Nejde o velkou investici a bohatě vám postačí starší modely hodinek či náramků, které uvádějí jen čas, datum, kroky a vzdálenost. I velmi jednoduché modely dokáží sledovat délku a kvalitu spánku, které jsou při redukci váhy také nezbytné.

Jak trénovat a krokovat denně?

Pokud máte čím měřit, pak zjistěte, kolik kroků průměrně ujdete. Odpíchněte se od svého průměru a pomalu zkuste dosáhnout pomyslného ideálu 10 000 kroků. Pokud je váš průměr menší než 5 000 kroků, snažte se v následujících týdnech zvýšit počet kroků o 250 až 500 kroků. Nespěchejte a každý den ujděte o trošku víc. Každá troška do mlýna se počítá, stejně tak jako všechny kroky navíc.

Důležitá je pravidelnost

Jestliže jste aktivnější a průměrně ujdete více než 5 000, patrně jste také v o něco lepší kondici, a proto byste mohli zvyšovat počet kroků o něco rychleji. Doporučuje se 500 až 1 000 kroků denně. Opět je vždy vhodnější pozvolný, pomalý nárůst. Nechcete se zhuntovat a druhý dne se nemoci pohnout. Pozvolné navyšování by vás mělo bavit, být výzvou a dosažitelným cílem. Důležitá je také pravidelnost. Pěstujete své tělo a kondici, bojujete proti nemocem i stárnutí každodenním pohybem, to je silná motivace.

Právě pravidelnost je klíčem k hubnutí a lepší kondici. Nemusíte docílit ani 10 000 kroků, ale již malé pravidelné změny se odrazí na vaší postavě.

Každý krok navíc vám pomáhá s hubnutím

Už po cestě k cíli, tedy 10 000 krokům denně, si jistě všimnete úbytku na váze, pokud však nezvýšíte přísun kalorií a zůstanete u svého obvyklého jídelníčku. Chcete-li si stanovit i vyšší metu, zacilte na 15 000 kroků denně. Podle studie „Čas strávený vsedě souvisí s obvodem pasu a rizikem kardiovaskulárních onemocnění“ publikované v Mezinárodním časopise o obezitě v roce 2017 je 15 000 kroků denně hodnotou, která snižuje riziko metabolického syndromu, tedy kombinace obezity, diabetu a kardiovaskulárních onemocnění.

Důležité jsou i rychlost a čas

Na téma vlivu chůze na hubnutí probíhaly vědecké studie. Sledované ženy po půl roce každodenní rychlé chůze zhubly v průměru o 10 % své původní váhy. Fígl je v tom, že sledované ženy pozvolna navyšovaly délku chůze tak, aby dosáhly co nejrychlejší a maximálního možného počtu kroků za 1 hodinu. V jiné skupině téže studie se účastnice věnovaly chůzi méně než 30 minut denně a zaznamenaly minimální snížení hmotnosti, anebo vůbec žádné. Z toho vyplývá, že čas strávený chůzí a rychlost chůze jsou nejspíš přímo úměrné ztrátě hmotnosti.

Související články