Vejce se považují za důležitou součást našich jídelníčků, i co se týče zdravé stravy podporující hubnutí. V jejich složení najdete kromě cholesterolu rovněž velké množství životně důležitých látek, především lehce stravitelných tuků. Nejlepší způsob zpracování vajec je uvařit je natvrdo, jelikož tak si zachovávají nejideálnější výživnou hodnotu.

Zdravé složky vajec

Jak už bylo zmíněno, vejce obsahuje potřebné minerály, jako jsou zinek či železo a vitaminy skupiny B a E. Konzumovat by je měly hlavně těhotné ženy, protože je v nich obsažen také cholin, který je důležitý pro vývoj plodu. Ale i pro ostatní je vhodné jíst vajíčka k snídani, jelikož mají mnoho aktivních látek, které i podle vědců podporují například zdraví očí a chrání tělo před vznikem rakoviny nebo kardiovaskulárních onemocnění. Podívejte se na video, kde se dozvíte více o výživě a bezpečnosti vajec:

Zdroj: Youtube

Škodí cholesterol ve vejcích zdraví?

I když je cholesterol považován za negativní, v těle má důležité funkce. Podporuje buněčnou membránu a produkuje hormony testosteron, estrogen či kortizol. Z těchto důvodů si tělo pro případ nedostatku vyvinulo vlastní přísun cholesterolu, který produkují játra. Pokud ho ale přijímáte nadbytek, tak jeho produkci omezí. Nemusíte se tak bát, že by vám konzumace vajec prudce zvýšila hladinu cholesterolu v krvi.

Vhodné množství vajec

V jednom žloutku středně velkého vejce se vyskytuje 186 mg cholesterolu neboli 62 % jeho maximální doporučené denní dávky. Obecná doporučení schvalují 2 až 6 vajec týdně, avšak vědci tvrdí, že denní dávka 1 až 3 vajec je ještě naprosto bezpečná. Vejce navíc zvyšují převážně dobrý cholesterol, oproti tomu špatnému.

Kdo by se měl vajec vyvarovat?

Pokud jste cukrovkář neboli trpíte diabatesem 2. typu, může vám konzumace více jako jednoho vejce denně způsobit výskyt srdečního onemocnění. Lidé, kteří zase utrpěli infarkt nebo mozkovou mrtvici, by měli jíst maximálně tři kusy týdně. V případě nadměrné konzumace vajec dochází k zánětlivým procesům a špatný cholesterol se začne ukládat v cévách, čímž způsobí opět infarkt či mrtvici.

Proč jsou vejce ideální do zeleninového salátu

Vejce v zeleninovém salátu má mnoho benefitů. Konzumace tuků, které obsahuje žloutek, společně s karotenoidy totiž zvyšuje jejich využitelnost v těle, a proto se doporučuje jíst takové pokrmy dohromady. Bílek na druhou stranu obsahuje několik typů bílkovin, především ovalbumin, ovotransferin a ovomucin.

Zdroje: aktin.cz, slepicar.cz, vitalweb.cz