Aquaholismus se stal populárním hlavně ve spojitosti se zdravým životním stylem a hubnutím. Mnozí v touze očistit tělo od toxinů a popíchnout tak líný metabolismus, se dali na pití hektolitrů vody. Běžný pitný režim 2 litry tekutin denně tak aquaholici překonali dvojnásobně. Většina z nich se dostala na hranici 4 – 5 litrů vody denně. A někteří dokonce i o něco víc. Jak je to možné?

Princip příjmu a výdeje

Samotné pití vody není trestný čin. Naopak. Tělo, které je ze 70 % tvořeno vodou, tekutiny potřebuje. Na jejich přísunu závisí spousta důležitých orgánů, jako třeba mozek. Lidský organismus funguje na příjmu a výdeji. Pokud denně (potem, močí či dýcháním) vydá 2,5 litru vody, očekává, že se mu chybějící množství vrátí. Alespoň v minimální výši – 1,5 litru.

Závislost, která tělu škodí

Aquaholici v tomhle směru nejsou troškaři a dávají tělu mnohem víc. Důvodem ale není žízeň, spíš závislost. Lékaři jí připodobňují k touze narkomana po dávce pervitinu či heroinu. To ostatně dokládají i výpovědi samotných aquaholiků, kde přiznávají, že si popíjením tekutin řeší nějaký mindrák, psychický stres (doma nebo v práci) či trauma z dětství. Voda je pro ně médium – přináší klid, uvolnění, naději (že všechno smyje). U některých pijanů může její popíjení přerůst až v obsesi.

Mezi životem a smrtí

Lékaři varují, že když se voda stane drogou, může člověka i zabít. Předně zatíží ledviny, srdce a oběhový aparát. Horší je to však s krví. Ta se pod náporem koňských dávek vody, stává řidší a přichází o sodík. Tenhle minerál je pro organismus extrémně důležitý, protože reguluje tekutiny v buňkách, které se bez jeho zásahu zavodní, nabobtnají a začnou vytvářet tlak na lebku. V takových případech je člověk na hraně života a smrti.Trápí ho bolesti hlavy, zvrací, má vysoký krevní tlak či svalové křeče. U některých nadměrečných pijanů vody se mohou objevovat potíže s dýcháním či dvojí vidění.

Jak pít vodu rozumně

Chcete se vyhnout podobnému scénáři? Stačí, když si budete pamatovat staré dobré přísloví:

„Všeho moc škodí“ nebo chcete-li „Méně je více“. Lékaři doporučují vypít denně kolem 2 – 2,5 litrů tekutin. Přičemž se nemusíte omezovat jen na kohoutkovou vodu. Povolený je i čaj nebo minerálka.

Zdroje: www.idnes.cz, www.spektrumzdravi.cz, www.ct24.ceskatelevize.cz, www.pardubky.cz, www.jarodic.cz