Kromě vody je dobré během dnů, kdy vládnout vysoké teploty, pít i slabě a středně mineralizované vody. V době extrémních teplot můžete pít i silně mineralizované vody. Obecně platí vypít denně dva litry vody, v horku i více. Odborníci doporučují řídit se váhou, a to vypít 35 ml tekutin na 1 kg tělesné váhy. Vážíte-li například 80 kg váš doporučený příjem tekutin je 2,8 litrů. Pijte po menších dávkách a v průběhu celého dne, nečkejte až budete mít žízeň.

Nepočítejte litry, důležitá je barva moči

Mnohem jednodušší je však řídit se barvou moči, při každé návštěvě toalety tak můžete okamžitě zjistit, zda potřebujete zvýšit příjem tekutin, či nikoli. To však lze pouze v případě, když jste zcela zdraví a netrpíte onemocněním ledvin či jiných orgánů. Je potvrzeno, že každý zdravý člověk může mít vlivem hydratace až šest barevných stupňů své moči, od zcela čiré až po hodně tmavě žlutou a hnědou.

Čirá barva

Co značí čirá barva vaší moči? Pijete dost tekutin a možná až příliš, a to také není dobré. Zatěžujete tím zbytečně své ledviny, které když jsou právě oslabené, nemohou dobře pracovat. Hrozí tak zdravotní komplikace. Při zcela čiré barvě moči raději snižte příjem tekutin.

Slabě žlutá

Slabě žlutá moč je ideální barvou, protože signalizuje ideální hydrateci. Tělo má dostatek tekutin, které ledviny zvládnou zpracovat. Pokračujte v množství pití vody jako doposud. Jakmile moč mírně ztmavne, získá světle žlutou barvu, stále můžete zůstat klidní. Máte v těle ideální množství tekutin, to se snažte udržet, když si dáte během dne o sklenku vody navíc, jen vám to prospěje.

Žlutá barva

Je barva vaší moči žlutá? Vaše tělo postrádá vodu, stačí mírně zvýšit příjem tekutin o několik sklenek. Nemusíte se vůbec nijak znepokojovat. Zkuste také omezit kávu a alkoholické nápoje. Zbystřit byste měli, pokud se objeví barva žluto-hnědá, podobná například filtrovanému pivu. Značí to špatnou a nedostačující hydrataci, což se může negativně odrazit na vašem zdraví. Prvním znakem může být únava. Při dlouhodobé dehydrataci už můžete odstartovat vážnější potíže.

Nemoc či barviva

Máte hnědou moč? Tato barva už značí skutečně velký nedostatek tekutin v těle, což se může projevit nadměrnou únavou, ztrátou energie, ale také bolestí hlavy či zažívacími potížemi. Zůstává moč hnědá, i když jste začali pít mnohem více vody? Vydejte se k lékaři, který vyloučí některé vážnější onemocnění. Mějte také na paměti, že barvu moči může ovlivnit nejen nedostatek tekutin, ale určité potraviny obsahující barviva - červená řepa, borůvky, kolové nápoje nebo některé léky.

Související články

Zdroje: www.onlinefitness.cz, www.stobklub.cz