Bez vody bychom nepřežili

V průběhu dne lidský organismus vyloučí přibližně 2,5 litru vody, a to nejen močí, ale také stolicí, potem a v neposlední řadě i dýcháním. Je proto důležité, abychom vodu vhodným způsobem zase doplnili.

Začněte den pohárem vody

Jako ideální začátek dne se doporučuje vypít ráno sklenici vody. Zavodníme tím organismus, který během noci tekutiny vypotil. V průběhu dne je vhodné množství přijaté vody rozdělit tak, aby 2/3 připadaly na první polovinu dne a 1/3 na tu druhou.

Vždy ale berte ohled na své další aktivity (např. sportování, pobyt na slunci či vysokých teplotách) i zdravotní stav a věk (o něco méně potřebují pít starší lidé, naopak kojící matky mají spotřebu vody výrazně vyšší).

Nečekejte až se probudí pocit žízně

Organismus má cosi jako bezpečnostní pojistku. Je připraven vyslat signál, že má vody nedostatek. Ale tak dlouho bychom čekat neměli. Vhodnější je pít průběžně, byť ne nepřetržitě. Pouhá 5% dehydratace tělu už působí zbytečné potíže, které se promítají i do našeho pracovního výkonu.

Spočítejte si: kolik tekutin denně vypít

Univerzální odpověď neexistuje. Nejčastěji se uvádí množství 1,5–3 litry. Pokud chcete zjistit orientační množství vody, které byste měli denně za normálních okolností vypít, snadno jej spočítáte podle jednoduchého vzorce: váha v kg x 0,035 = denní potřeba tekutin v litrech.

Samozřejmě, že v případě zvýšené fyzické námahy by měl i příjem tekutin být vyšší. Pak k předchozímu výsledku přičtěte počet hodin fyzické námahy a vynásobte 0,4.

Extrémy škodí především ledvinám

Extrémy v pití vody – příliš mnoho tekutin naráz či naopak velmi omezené pití, škodí především ledvinám. Někdy bývá takové nadměrné pití označováno jako přepíjení (Aquaholismus). Je vhodné se i v pitném režimu řídit zdravým rozumem. Často ani pořádně nevíme, kolik tekutin za den vypijeme. Zkuste proto pro začátek několik dní sledovat, kolik a jakých tekutin vlastně do těla během dne dostanete. Moderní doba přišla i se speciálními aplikacemi, které vám nejen připomenou čas na pití, ale také zaznamenávají, co všechno jste vypili.