Je známo, že život vznikl ve vodě a i pro život každé buňky našeho těla je voda nezbytná.

Voda je základním regulačním prostředím, ve kterém probíhají miliony biochemických reakcí, které zabezpečují stálost vnitřního prostředí nezbytnou pro naše zdraví, tzv. homeostázu. Tělo dospělého člověka je tvořeno asi ze 60 procent z vody a ta je z větší části rozdělená do buněk (tzv. intracelulární) a mimo buňky (tzv. extracelulární), kterou dále dělíme na tu, která probíhá v našich cévách, a tu, která je uložená ve tkáních a tvoří základ mízy neboli lymfy. Aby tělo netrpělo nedostatkem vody, je nutný její trvalý příjem.

Rovnoměrný a dostatečný příjem tekutin bývá pro mnoho lidí velkým problémem.

Základní pravidlo říká, že denní příjem tekutin by se měl minimálně rovnat dennímu výdeji a k tomu ještě nejméně 0,5 l přidat. U dospělé ženy lze jako průměrný příjem tekutin doporučit 30 ml vody na 1 kg váhy. Například žena vážící 65 kg by měla vypít minimálně 1,95 l (65 x 30 = 1 950), tedy zhruba 2 l tekutin, ale vůbec nevadí, pokud to bude více. V horku, při sportu, ale i při horečce, průjmech a jiných zátěžových situacích je nezbytné množství tekutin zvýšit.

Co pít?

Pro potřeby organismu v průběhu dne se lze řídit jednoduchými doporučeními.

  • Ke každému jídlu (snídaně, oběd, večeře) lze kalkulovat s příjmem asi 0,5 l tekutin.
  • Když k tomuto základu vypijeme denně ještě 1,5 l vody, jsme na doporučovaných 3 l za den. Pro pitný režim platí totéž co pro celý redukční režim. Doporučení musí být vždy individuální, protože to, co může být vhodné pro jednoho, může druhému škodit. V rámci redukce doporučuji pít v průběhu celého dne, a to tekutiny, které budou stimulovat metabolické funkce. Těchto látek je velká škála, a to ve formě čajů, bylinných odvarů nebo speciálních přípravků, tzv. antioxidantů.

Další doporučení jsou jen schematická a je nutné je upravit podle individuálních potřeb.

Snídaně
Doporučit lze čaje (nejlépe ovocné nebo bylinkové), ovocné šťávy, mléko (je diskutabilní, ale nelze jej zatracovat). Kávu si můžete dopřát, ale kvůli diuretickým účinkům se nepočítá do příjmu tekutin).

Obědy
Lze akceptovat všechny vody, které jsou v běžné nabídce. Mějte na paměti, že čím více jsou vody sycené CO2, tím hůře jsou stravitelné. Minerální vody je dobré střídat a nedoporučuje se vypít více než 0,5 l denně. Všechny ostatní nápoje (limonády, pivo, víno atd.) lze akceptovat, avšak vždy s ALE...

Večeře
Večer platí totéž co přes den. V rámci zdravého životního stylu nemusíme alkohol, pokud je požíván v přiměřeném množství, nijak zatracovat. Pro muže je vhodná dávka alkoholu na den přibližně 2–4 dl, a to nejlépe ve formě vína. U žen by tato dávka kvůli horšímu spalování měla být o třetinu nižší. Je vhodné, když víno zapíjíme stejným množstvím vody. U pivařů není další voda třeba, ale mělo by sloužit opravdu jen jako nápoj vhodný k zapití jídla kvůli lepšímu trávení, jinak nám jeho nadměrné množství může přinést bezesnou noc.