Při hubnutí nejde jen o kontrolu množství přijímaných kalorií, ale také promyšlenou volbu potravin a jejich kombinací. Některé totiž mohou mít problematický dopad na metabolismus, čímž logicky snižuje efektivitu hubnutí. Kterým potravinám, respektive jejich kombinacím, bychom se tedy určitě měli vyhnout? 

Nízkokalorické potraviny vám s hubnutím pomohou. Které to jsou? Podívejte se na youtube na video od Jaroslava Pecky:

Zdroj: Youtube

Rýže a brambory? Nikdy!

Rýže přece nemůže nikomu uškodit, myslíme si mnohdy. Přímo uškodit pravděpodobně opravdu ne, ale pro snahu o hubnutí a zvláště v kombinaci s bramborami, není ideální potravinou, pokud bychom jí konzumovali zbytečně velké množství.

Můžeme se chlácholit obrázky ze zemí, kde se lidé živí převážně touto plodinou a obézního člověka zde uvidíme jen s velkým štěstím. Pamatujme ale na to, jaké jsou tamní porce a jak těžkou práci tito lidé většinou vykonávají.

I když je tedy rýže poměrně snadno stravitelná, vyvarujme se konzumaci velkého množství, které zvláště ve spojení s kaloricky velmi silnými bramborami může vést k nechtěnému nárůstu hmotnosti. Budeme si za to moci sami. 

Bílkoviny ano, ale s rozumem

Kdo chce zhubnout, měl by se více soustředit na bílkoviny, jež podpoří tvorbu svalů, a vyřadit sacharidy. To je pravda, jenomže všeho moc také škodí.

Budeme-li soustavně kombinovat rostlinné a živočišné bílkoviny, zvýšíme sice jejich příjem, ale postupem času dojde také ke zpomalení metabolismu, pomalejšímu trávení a tím i i nepříjemnému pohledu na váhu.

Vyvarujte se proto raději konzumaci masa například s čočkou, cizrnou a dalšími rostlinnými zdroji bílkovin. Jejich společná konzumace může navíc vést až k pocitu nadýmání, což také není naším cílem. 

Tuky se sacharidy nejsou to pravé

Dali jste si k večeři jen brambory s máslem? Pak jste možná trochu ušetřili, ale pro snižování hmotnosti jste toho příliš neudělali.

Při kombinaci sacharidových potravin, které v tomto případě představují právě brambory, s tuky (zde v podobě másla) dojde ke zpomalení trávení a tím i k vyššímu ukládání tuků v těle. Podobnou medvědí službu vám udělají také chléb s máslem nebo těstoviny se sýrovou omáčkou a další podobné kombinace. 

Oddělte bílkoviny od sacharidů

Jistě jste již slyšeli o takzvané dělené stravě, kdy se lidé snaží konzumovat hlavní chody bez příloh a naopak přílohové potraviny bez masa. Je to logické a pro hubnutí výhodné. Proč? Bílkoviny a škroby jsou totiž tráveny každé jinými enzymy, a zatímco k dokonalému zpracování bílkovin je třeba kyselého prostředí v trávicím traktu, pak pro škroby jde naopak o podmínky zásadité. Z toho tedy jasně plyne, že společná konzumace sacharidů a proteinů (bílkovin) není při snaze o snížení hmotnosti vhodná. 

Alkohol a slanina je vražedná kombinace

O kalorické hodnotě alkoholu jistě ví každý, kdo se byť jen čas od času potýká s marnou snahou nasoukat se do loňského oblečení. Budete-li jej ale navíc kombinovat s tučným jídlem, máte na problém zaděláno.

Samotný alkohol zpomaluje trávení a tuky tak mají možnost se v klidu a po delší dobu ukládat na těch nejnevhodnějších místech v těle. O negativním působení samotného alkoholu se při této příležitosti nemusíme ani bavit. 

Hubnout se musí umět

Zdá se, že zhubnout musí být jednoduché? Někdy ani ta největší snaha nepřináší takový výsledek, jaký jsme si vysnili. Přitom je možné, že děláte některou z popsaných chyb, aniž byste si to uvědomovali.

Hubnutí začíná v hlavě, to je známá pravda. Nejde však jen o odhodlání, ale také o znalost alespoň některých základních principů fungování těla. Jakmile si je osvojíte, půjde to téměř samo. Tak hodně štěstí! 

Nejčastější příčiny tloustnutí žen nad padesát

Jednou z nejčastějších příčin tloustnutí žen nad padesát let jsou hormonální změny spojené s menopauzou. Během menopauzy klesá hladina estrogenů, což může vést k přibírání na váze, zvláště v oblasti břicha. Dalším faktorem je zpomalení metabolismu, které přirozeně přichází s věkem, takže tělo spaluje méně kalorií. Snížená fyzická aktivita je dalším důvodem, protože mnoho žen se s věkem méně pohybuje, což vede k nižšímu energetickému výdeji. Stravovací návyky také hrají roli, často dochází k větší konzumaci kaloricky bohatých potravin jako náhrada za emocionální stres nebo změny životního stylu. Důležitým faktorem může být také nárůst stresu, který vede ke zvýšené produkci kortizolu, hormonu, který může podporovat ukládání tuků.

Související články

Zdroje: www.hindustantimes.com, timesofindia.indiatimes.com, www.healthline.com