Zdroje: www.healthline.com, health.clevelandclinic.org

Káva v lepším světle

Poslechněte si, jak mluví o kávě specialistka na zdravotní prevenci a výživu paní Margit Slimáková. Její krátké povídaní je velice zajímavé a vysvětluje, jak je možné, že ze zatracované kávy se v posledních letech stává oblíbený a oslavovaný stimulant, který má řadu prokázaných pozitivních zdravotních účinků.

Zdroj: Youtube

Co dnes víme o kávě?

Káva jednoznačně ovlivňuje a stimuluje činnost srdce. Díky tomu se cítíme plní energie a lépe se motivujeme k jakékoli činnosti. Káva nám tak dodá na energii, aniž by musela být nutně kalorická.

V posledních letech se také objevují informace, které jsou podpořeny řadou studií o pozitivním vlivu kávy na mozek, paměť, kognitivní schopnosti a učení. Tyto závěry jsou součástí například rozsáhlé analýzy 11 studií založených na pozorování 29 000 zůčastněných. Pod názvem „Obvyklá konzumace kávy a riziko poklesu kognitivních funkcí/demence: Systematický přehled a metaanalýza prospektivních kohortových studií“ ji můžete nají v odborném časopise Nutrition z 31.prosince 2015.

Ví se také, že káva může podpořit snahu o hubnutí či udržení váhy, obsahuje opravdu velké množství antioxidantů, může pozitivně působit na srdce, játra, ale také celkově prodloužit život. Toto konkrétně zkoumala studie „Konzumace kávy a úmrtnost ze všech příčin a specifických příčin: metaanalýza podle potenciálních modifikátorů“ ze 4.května 2019 v publikaci European Journal of Epidemiology.

Jednoduše řečeno káva má skutečně řadu příznivých účinků na tělo i mysl, proč ji tedy omezovat?

Komu káva škodí?

Samozřejmě nic není černobílé, a proto i paní Margit poukazuje na to, že káva může i škodit. Studie zabývající se prospěchem kávy také poukazují na „zdravé“ množství kávy. Denní dávkou by tak měly být maximálně čtyři šálky tohoto oblíbeného nápoje.

Paní Margit dále zmiňuje i další, vesměs dobře známé důvody, proč a kdo by měl kávu omezit. Sem patří rozhodně osoby s vysokým krevním tlakem. Tito lidé jsou proto svými lékaři vybízeni k tomu, aby kávu raději nahradili jinými nápoji nebo kávou bez kofeinu.

Káva nás obrazně řečeno ráno probouzí, proto je i jisté, že může působit problémy s usínáním. Z těchto důvodů většinou stačí kávu jen omezit v odpoledních a večerních hodinách, anebo si dát "decaf", tedy kávu bez kofeinu.

Není žádným překvapením, že na těhotných ženách se účinky různých látek netestují, a tak i v tomto případě zůstává věda u obecných doporučení kofeinu se v těhotenství vyhnout nebo alespoň konzumaci kávy minimalizovat.

Kde končí káva a začíná dezert

O vysoké kalorické hodnotě nápojů s kávou není pochyb. Tyto nápoje, které skalní milovníci černého moku jen těžko nazývají kávou, jsou především plné cukru a samozřejmě i dalších aditiv. Nejde tak ani o mléko, ale spíš o nadměrně velké množství smetany, ochucených sirupů či dokonce barevného sypání šlehačky na takovém nápoji.

Zde nelze než souhlasit, že už nejde o kávu, ale o zákusek, kde je káva jen nepatrnou součástí. Takový nápoj není vhodní defacto pro nikoho. Rozhodně se podobným kalorickým bombám vyhněte, pokud se snažíte o redukci váhy. Pokud si čas od času podobnou sladkost dopřejete, rozhodně o ní nepřemýšlejte jako o kávě, ale spíše jako o moučníku.

Přírodní alternativy kávy

Za vyzkoušení stojí i zdravé přírodní alternativy kávy, které přinášejí výhody pro zdraví. Jednou z nich je bylinný čaj, který obsahuje různé druhy bylin, jako je máta nebo šalvěj, které mohou povzbudit a zároveň poskytovat antioxidanty a uklidňující účinky. Matcha, prášek z mletých zelených čajových lístků, zase nabízí energetický náboj a obsahuje L-theanin, který pomáhá zklidnit nervový systém. Roiboos, bylinný čaj z Jižní Afriky, je sice bez kofeinu, ale bohatý na vitamíny a minerály. Kurkuma latte, připravená s kurkumou a mlékem, má protizánětlivé vlastnosti a může podpořit trávení. Aroma a chuť těchto nápojů může nahradit touhu po kávě, aniž by se přidávaly kofeinové účinky.

Související články