Pálí vás na hrudi a v krku, máte nahořklou pachuť v ústech, častěji říháte a jste nadmutí? Pyróza, neboli pálení žáhy, je důsledkem podráždění jícnu žaludečními šťávami, které se do něj vrací. Pokud vás pálí žáha pravidelně, měli byste co nejdříve změnit vaše stravovací návyky. Vyzkoušet můžete také účinnou pitnou kúru, která od pálení žáhy zaručeně pomůže. Při obtížích s trávicím traktem je totiž dodržování pitného režimu naprosto zásadním opatřením.

Jak se zbavit přírodní cestou nadýmání a špatného trávení můžete zjistit z videa na YouTube, na kanálu Blendea.cz:

Zdroj: Youtube

Správná strava

Pálení žáhy většinou způsobuje přejídání, silná káva, čokoláda, sladkosti, pálivá jídla a kyselé nápoje či alkohol. Riziko pyrózy se snižuje menšími porcemi konzumovanými v klidu, nikoliv ve spěchu. Zapomeňte také na mlsání v noci a poslední jídlo si dopřejte nejpozději 3 hodiny před spaním. Do svého jídelníčku zařaďte více ovesných vloček, zeleniny, mléka, jogurtů a libového masa, které samozřejmě jezte nesmažené.

Neutralizování žaludečních kyselin

Na překyselený žaludek skvěle fungují některé bylinky jako je heřmánek, zázvor a fenykl. Vhodné je proto popíjet jak tyto bylinné čaje, tak i černý čaj nebo ředěné ovocné čaje. Skvělým způsobem, jak vyléčit pálení žáhy, je rovněž prostřednictvím silně mineralizované vody, která má na lidský organismus blahodárné účinky.

Pozitivní vliv pitné kúry

Pokud míváte problémy s pálením žáhy, začněte pít jednou až dvakrát denně teplou minerální vodu neboli vincentku po dobu 3-5 týdnů. Jeden malý panák na lačno před snídaní a druhý před večeří. Tato pitná kúra má pozitivní účinky na pohyblivost žaludku, střev a žlučníku, přičemž snižuje také žaludeční kyselost. Mimo pálení žáhy efektivně pomáhá rovněž při zácpě, průjmu a plynatosti.

Domácí léčivé prostředky

Na občasné problémy s pálením žáhy můžete kromě vincentky vyzkoušet osvědčené triky našich babiček, a to za pomoci jedné lžičky jedlé sody nebo dvou lžiček jablečného octa. Vybranou ingredienci stačí rozmíchat ve sklenici s vodou a vypít. Jak jedlá soda, tak i jablečný ocet snižují kyselost žaludečních šťáv a naopak podporují trávení.

Související články

Zdroje: denik.cz, tetadrogerie.cz, pilulka.cz