Věděli jste, že kontryhelu se také říká ženské štěstí? A to díky obsahu rostlinných hormonů, které příznivě působí na hormonální pochody v těle ženy. Pokud tedy máte nepravidelnou menstruaci, silné krvácení nebo trpíte premenstruačním syndromem, jako je pocení, nervozita i úzkosti, kontryhel tyto potíže pomáhá zmírnit nebo úplně vyřešit. Doporučuje se ženám před porodem i po něm.

I pro starší ženy

A nedejte se mýlit, také ženy po padesátce by měly pravidelně popíjet kontryhelový čaj. Jeho účinky se totiž hodí i během menopauzy, ale pomáhá i při dalších gynekologických potížích, jako jsou opakující se mykózy. Kontryhel má totitž protibakteriální i protiplísňové účinky.

Na přebytečná kila

Kontryhel je vhodným doplňkem během diety, kdy se snažíte shodit pár přebytečných kil. Látky v něm obsažené čistí trávicí trubici, jeho třísloviny zklidňují sliznice. Díky silicím, vitamínu C a malému množství kyseliny salycilové účinně bojuje s nejrůznějšími infekcemi. Onemocněli jste angínou, máte zánět v krku nebo paradentózu? Kloktadlo z kontryhele vám rozhodně uleví.

Čaj a cvičení

Čerstvý kontryhel nasušte a pak si z něj připravte čaj. Stačí lžíci sušeného kontryhele spařit vroucí vodou a nechat louhovat asi 15 minut. Popíjejte jej teplý ideálně dvakrát až třikrát denně. Pokud si najdete čas i na lehkou pohybovou aktivitu, chůzi, plavání, jízdu na kole nebo lehké posilovací cvičení, rostlinné hormony kontryhele pomůžou zpevnit svalovinu, takže se budete cítit mnohem lépe.

Související články

Zdroje: rozhlas.cz, bylinkyprovsechny.cz