Odborníci se obávali, že vaječné žloutky obsahují příliš vysoké množství cholesterolu a před vyšší konzumací vajec proto spotřebitele varovali. Následné studie ukázaly, že mají pro naše tělo množství pozitivních dopadů.

Český průměr: 262 vajíček ročně

Průměrná spotřeba slepičích vajec na jednoho obyvatele České republiky byla předloni 262 kusů. V tomto čísle jsou započítána i vece, která konzumujeme jako součást pečiva a dalších pokrmů. Pokud započítáme i všechna vejce obsažená v již hotových potravinách, možná budeme překvapeni tím, kolik vlastně vajec sníme.

Čím je konzumace vajec organismu prospěšná

  • Dobře zasytí – vejce obsahují množství živin a bílkovin. Ideální je jejich konzumace ke snídani. Vejce se s oblibou používají i jako základ některých diet. Energetická hodnota vajec kolísá podle jejich velikosti. Průměrné vejce (cca 60 g) má energetickou hodnotu 332-387 kJ. Hlavní zdroj využitelné energie (přibližně 75%) připadá na žloutek.
  • Dodají našemu tělu řadu zdraví prospěšných látek – vejce jsou dobrým zdrojem bílkovin, kvalitních tuků, bohatým zdrojem riboflavínu, selenu, vitamínů a živin. Žloutek je zvláště bohatý na vitamíny A, D, E, K, dále na karotenoidy, vápník či železo.
  • Podporují paměť a koncentraci – konkrétně tomu napomáhá lecitin, kterého jedno vejce obsahuje až 1700 mg.
  • Pomáhají chránit zrak - antioxidanty obsažené ve vejcích (leucin, lutein a zeaxantin) hrají důležitou úlohu v prevenci šedého zákalu a senilní degenerace makuly.

Vejce jsou zdravá, ale…

Vejce sama o sobě jsou našemu zdraví prospěšná. Záleží však také na způsobu jejich úpravy. Podle nutričních specialistů je nejlepším způsobem jak zachovat všechny nutriční hodnoty klasické vaření. Záleží na osobních preferencích, zda dáte přednost vejcím natvrdo, naměkko nebo nahniličko. Naopak tolik oblíbená vejce smažená se slaninou či uzeninami mají k dietnímu jídlu hodně daleko a strážcům cholesterolu radost neudělají.

Kdy je lépe konzumaci vajec omezit?

Jsou však osoby, kterým nižší konzumaci vajec doporučí lékař. Méně vajec, maximálně 3-4 týdně, by měly konzumovat osoby s vrozenou dispozicí k vyšší hladině cholesterolu v krvi a také diabetici.

Čím větší, tím lepší?

V obchodě bývají vejce rozlišena podle velikosti a označena písmeny (S = malá, M = střední, L = velká a XL = velmi velká). Méně je známé, že s velikostí vajec se zvyšuje především obsah bílku, obsah žloutku je ve vejcích přibližně stejný.

  • S - hmotnost do 53 gramů
  • M - hmotnost 53-63 gramů
  • L - hmotnost 63-73 gramů
  • XL - hmotnost nad 73 gramů

Zdroj: www.vitalia.cz, www.ceskavejce.cz, sdilejte.to