Propagační obrázky, na kterých se smály spokojené děti konzumující vajíčka natvrdo, vystřídaly informace, že vejce jsou vlastně nezdravá, a pokud už je chceme jíst, měli bychom jíst výhradně bílky, nikoliv žloutky. Zdůvodnění znělo, že žloutky obsahují cholesterol a zvyšují jeho hladinu v krvi, což našemu organismu rozhodně neprospívá. Překvapení konzumenti se tedy snažili spotřebu vajec omezit. Ale podle nejnovějších výzkumů se vajec opravdu nemusíme bát, samozřejmě za předpokladu, že nejsme alergici nebo nemáme speciální, lékařem naordinovanou dietu. Ale v ostatních případech našemu tělu mohou jen prospět.

Vejce jsou totiž prakticky superpotravina. Mají vyvážený obsah nutričně významných látek, obsahují téměř všechny důležité vitaminy a velký podíl proteinů, a navíc jsou dobře stravitelná. Konkrétně obsahují kvalitní bílkoviny neboli proteiny, s vysokým obsahem prospěšných esenciálních aminokyselin, které lidský organismus nezbytně potřebuje, ale sám si je nedokáže vyrobit. Vaječné bílkoviny také organismus dokáže prakticky bezezbytku využít. Vejce také obsahují všechny vitaminy kromě vitaminu C a minerální látky, a to hlavně železo, fosfor, draslík, zinek a selen. Tuky obsažené ve vaječném žloutku (bílek tuky neobsahuje) tvoří z třetiny fosfolipidy, které mají pozitivní vliv na stavbu a funkci buněk. Vejce obsahují také cenné mastné kyseliny, které působí jako prevence chorob srdce a cév, pro děti jsou důležitá pro vývoj mozku a očí a u starších lidí přispívají k hormonální rovnováze, kterou má věk tendenci narušovat.

Žloutky sice skutečně obsahují cholesterol, ale jednak je ho díky šlechtění slepic a úpravě krmných směsí v dnešních vejcích méně než dřív, jak upozornila docentka Kamila Míková z VŠCHT pro web Prima Fresh, jednak lidský organismus cholesterol pro své fungování potřebuje. Jeho hladina v krvi je závislá na mnoha faktorech a strava ji ovlivňuje maximálně ze 30 %. Naopak některé studie hlásily, že půlroční konzumace dvou vajec denně vedla k mírnému snížení hladiny cholesterolu.

A jaké účinky bude mít pravidelná konzumace vajec na naše tělo? Díky obsaženému selenu příznivě ovlivňují fungování štítné žlázy a také imunitu. Vitaminy skupiny B nám dodají energii, prospívají kůži, vlasům, očím, játrům a blahodárně působí na nervový systém. Ve vejcích obsažený cholin vyživuje mozek. Aminokyseliny zabraňují únavě, slabosti, ochabnutí svalů, stresu a úzkosti. Žloutek obsahuje antioxidanty, které chrání oči a u starších lidí snižují riziko šedého zákalu a makulární degenerace, což jsou nejčastější příčiny slepoty u seniorů. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, který chrání naše kosti a zuby, ale i trávení. Vejce díky svému složení a vysoké syticí schopnosti pomáhají i při hubnutí, a to i při redukci úporného podkožního tuku.

Jedním vejcem denně tedy posílíme nejen své fyzické a psychické zdraví, ale prospějeme i svému vzhledu. Je ale také důležité, jak budeme vejce připravovat. Pokud je budeme pojídat každý den na slanině a v záplavě přepáleného tuku, jejich pozitivní vlastnosti zcela zabijeme. Oproti tomu z vajec natvrdo či naměkko si náš organismus vezme skutečně jen to nejlepší.

Zdroje: sdilejte.to, fresh.iprima.cz, www.bezhladoveni.cz