Kopr původně pochází z východního Středozemí a západní Asie. Není proto divu, že je oblíbenou přísadou řecké, turecké nebo perské kuchyně. Ve starověkých kulturách byl uctíván pro své léčivé schopnosti. Řecký lékař Hyppokrates z něj míchal desinfekční ústní vodu a staří Egypťané zelenou bylinku využívali jako afrodiziakum. Její účinky na sexuální apetýt musely být ohromující, když archeologové našli v hrobce egypského faraona Amenthotepa II. kopr, který si měl podle pověsti mrtvý přinést s sebou do posmrtné říše.

Kopr, anebo anýz?

Kopr má v herbáři své dvojče. Alespoň podle vzhledu. Kdybyste ho porovnali s anýzem, zjistíte hned několik shodných znaků, například žluté květenství. Není divu, že spousta lidí si tyhle dvě bylinky často plete. To ale neplatí o bylinkářích, kteří poznají kopr ihned, nejen podle podmanivé vůně. Za ta staletí, co na planetě roste, je totiž velmi oblíbenou léčivkou.

Říká se, že kopr uklidňuje nervy, tlumí epileptické záchvaty, ulevuje namoženým svalům a (světe div se!) odbourává škytavku. Někteří kopru připisují i zázračnou sílu při léčbě zánětlivých onemocnění, jako je například revmatická artritida. Aby toho nebylo málo – semena bylinky potlačují chuť k jídlu. Toho kdysi využívali kněží, kteří dávali při dlouhých bohoslužbách dětem hrst kopru, aby jim zbytečně nekručelo v břiše. Dnes jsou naopak semínka populární mezi „dietáři“ a vyznavači zdravého životního stylu.

Zadáno (výhradně) pro ženy

Kopr hraje prim i v současné přírodní medicíně. Věděli jste třeba, že lžička semen kopru má více vápníku, než sklenice mléka? Z tohoto důvodu se doporučuje ženám při menopauze jako prevence osteoporózy (řídnutí kostí). Kopr zároveň obsahuje i menší množství ženského hormonu estrogenu, který právě v klimakteriu ubývá. Proto pokud se právě nacházíte v tomto složitém období, dopřejte si doslova koprové hody.


Posilovna cév a žil

Máte nemocné cévy? Dopřejte si koprovou nať. Obsahuje třísloviny, vitamin A , minerály (křemík, vápník, fosfor, železo) a látky zvané flavonoidy, které zpevňují žíly a cévy. Čerstvý kopr můžete přidat k masu, rybám (výborný je s lososem), do omáček, salátů, knedlíků, tvarohu nebo klasické kulajdy.

Čaj pro nespavce

Nemůžete v noci zabrat? Uvařte si koprový čaj! Působí sedativně a nenásilnou formou vás přivede do říše snů. Jak si ho připravíte: 2 lžičky drcených koprových semen zalijte 250 ml horké vody a nechte 10 minut louhovat. Nápoj má pozitivní vliv na zažívání a ukonejší i podrážděný žaludek! Popíjejte ho vlažný, po doušcích. Uleví vám.

Zdroje: www.prirodajelek.cz, www.vimcojim.cz

Související články