Kopr je specificky aromatická rostlina, která někomu voní a jiný ji nesnáší! To znamená, že zaujme svou jedinečností. A na tom něco je. Kopr lze s přehledem použít v kuchyni k dochucení některých pokrmů, ale jde také o rostlinu, která velice prospívá našemu tělu a častokrát umí doslova zázraky. A když si ho dáte čerstvý jen tak, budete mít okamžitě svěží dech!

Kopr je vzácnost

Už v dávné historii byl kopr využíván jako platidlo, zejména k placení daní. Egypťané jej často používali jako hojivou drogu a Řekové jsou známí tím, že objevili, jak perfektně funguje na zahnání škytavky. Staří šamani s pomocí kopru prováděli své rituály a rostlinu používali jako ochranu před temnými silami. A také se říká, že když si přidáte trochu kopru do vína, zvýšíte svou vášeň!

Kopr (Anethum graveolens)

Původem této známé rostliny je jižní Rusko, západní Asie a východní část Středomoří. Pěstuje se především pro své aromatické listy a semena. Pro lidské zdraví je významná především přítomnost organických sloučenin, vitaminů a minerálů. Zastoupen je nejen vitamín A i C, ale najdete zde i jisté množství folátu, železa a manganu.

Co je to škytavka

V podstatě se jedná o křeče bránice, vyvolané mnoha důvody. Často k tomuto projevu dojde i obyčejným polknutím velkého sousta nebo pitím bublinkových nápojů. Škytavku často vyvolá i příliš rychlé polykání a hltání jídla, ale může také jít o signál dehydratace organismu, reakce na úlek, nečekaný běh nebo rychlý přechod ze stresu do klidu.

Škytavka kopru s přehledem ustoupí

Protože kopr působí jako sedativum, škytavka to neustojí. Uvařte si neslazený čaj z 1 čajové lžičky koprových semen, které přelijte 1/4 l vařící vody a nechte minimálně 3 minuty louhovat. Semena můžete použít i celá a v tomto případě, byste je měli důkladně rozžvýkat.

Kopr podporuje dobré trávení

Velikou vzácností pro celou trávicí soustavu jsou v kopru obsažené esenciální oleje. Perfektně totiž stimulují a aktivují sekreci žluče a trávicí šťávy. Zároveň dokonale podporují peristaltický pohyb střev a usnadňují tak průchod stráveného jídla, ulevují od zácpy a zabraňují nadměrné plynatosti.

Spravte si koprem spaní

Obsažené esenciální oleje mají „sílu“ a tudíž jsou lehce stimulující, sedativní a hypnotické. Mohou za to flavonoidy a komplex vitaminu B, protože právě tyto látky aktivují sekreci některých enzymů a hormonů s uklidňujícími účinky. Jestliže vás trápí nespavost, zařaďte si do jídelníčku od odpoledních hodin nějaké lahůdky s koprem.

Obrňte se prvotřídní imunitou

Díky své antimikrobiální aktivitě kopr dokonale napomáhá s likvidací nepříjemných infekcí v těle. Takže kdykoliv si něco odřete, anebo se říznete, zvyšte dávku kopru.

Zdroje: www.jaksiudelat.cz, www.nkz.cz, www.vitalia.cz