Kdo nikdy nezažil migrénu, nepochopí… S tím bude souhlasit každý migrenik. Toto onemocnění, které postihuje cévy mozku, je problém mnoha žen, ale trápí i muže. Ani jedné skupině se migréna nevyhýbá, ale ženy jsou na tom s procentem výskytu migrény přeci jen o dost hůře. Tímto onemocněním totiž trpí okolo 15% žen a jen asi 7% můžů.

Migréna, nemilý společník

Migréna je chronické onemocnění, které je způsobeno stažením cévního řečiště v týlní oblasti hlavy, posléze dojde k rozšíření řečiště v části mimolebních tepen. Zajímavý je i průběh migrény. Nejprve nastává stadium, které trvá cca hodinu. Lidé bývají lítostivý, uzívaní, jedí sladké, upadají do deprese nebo jsou napnutí jak struna.

Asi 20% lidí provází aura, která má různé podoby, například mžitky před očima, lidé vidí „hvězdičky“, mají dvojité vidění, brnění těla (i obličeje, jazyka), neschopnost se vyjádřit. Aura u někoho trvá 20 minut, ale někoho potrápí i hodinu a půl.

Průběh záchvatu migrény je individuální. Může trvat jen pár minut, ale i několik dnů. Někteří jedinci dokonce zvracejí nebo mají závratě. Často se objevuje nesnášenlivost světla. Když už jsou lidé úplně vyčerpaní, volají si záchranné složky.

Pokud víte, že vás migréna čas od času navštíví, měli byste myslet na svůj způsob života a soustředit se na správnou životosprávu, kvalitní a dostatečný spánek a zbytečně se nestresovat. Některým spouštěčům, bohužel, neporučíme, patří mezi ně například hormonální změny.

Kopretina řimbaba

Tato aromatická trvalka spadá do rodu vratič. U nás se pěstuje především jako okrasná květina. Má protizánětlivý účinek, snižuje bolest zad a krční páteře, dokonce se dá využít i na snížení horečky. Sbírá se nať a listy, které obsahují parthenolid, který rozšiřuje mozkové cévy. Při dlouhodobém používání někteří migrenici shledávají účinek, někteří nikoliv. Osobně jsem si několik měsíců denně kapala 20 kapek tinktury ráno a večer a byla jsem ta „šťastnější“ část migreniků, protože mi řimbaba opravdu pomohla.

Bylinka se dá konzumovat v různých podobách:

Čaj – jednu lžíci sušené natě zalijte 500 ml horké vody, nechte 15 minut louhovat a přes den vypijte.

Tinktura – zakoupíte nebo si ji připravíte doma.

Syrová – žvýkají se cca 3 čerstvé listy, nejlépe sesbírané v horní části byliny, které se přežvykují zhruba jednu minutu, poté se spolknou. Tento způsob je pro otrlé jedince, neboť listy řimbaby jsou výrazně hořké.

Co v případě „rozjíždějící se" migrény

Občas se stane, že si zapomenete vzít léky s sebou do práce. V tom případě můžete zkusit pár tipů, které by při nástupu migrény mohly pomoci:

  • Cola – někdo střídá colu se silnou kávou. Pomůže hlavně těm, kdo normálně colu ani kávu nepijí. Kofein totiž podporuje prokrvení.
  • Kafe – silná káva s tabletkou proti bolesti migrénu alespoň utlumí, než dorazíte domů
  • Magnézium – hořčík se doporučuje brát při migrénách dlouhodobě, doporučené množství je max. 200 mg denně. Při atace zkuste sehnat rozpustnou formu hořčíku, která zabere rychleji nežli tabletka.
  • Tygří mast – potřete si spánky a čelo, někomu pomáhá i nanést opatrně mast na oční víčka
  • Stažená hlava – ovažte si hlavu (čímkoliv) a pořádně stáhněte
  • Voda – občas pomůže se pořádně zavodnit
  • Slaná voda/sůl – vypijte sklenici vody se lžičkou soli. Komu je mdlo pouze při představě slané vody, místo ní zkuste například hrst slaných ořechů.

Co ještě stojí za zkoušku

Znáte ochranné červené brýle? Nepropouštějí modré ani zelené světlo. V době, kdy vás hlava bolí, se s nimi dá dobře fungovat. Doporučuje se nosit tyto brýle hodinu až dvě před spánkem kvůli kvalitní spánkové hygieně.

Zdroje: www.jenzeny.cz, living.iprima.cz, www.womanonly.cz