Kde kopřiva roste

Vytrvalá, mrazuvzdorná trvalka z čeledi kopřivovitých (Urticaceae) roste skoro na jakémkoliv stanovišti. Najdeme ji na zaplevelených plochách, v parcích, na mezích, oblíbila si skládky, nevadí jí ani polostín lesních porostů. Svojí dominancí dokáže v krátké době obsadit docela velké prostranství. Dorůstá až do dvoumetrové výšky. Má ráda humózní a dusíkatou půdu. Ke své obraně používá chloupky na stonku a na listech. Ty při doteku vylučují látky jako histamin, serotonin a kyselinu mravenčí, které způsobí na kůži bolestivé podráždění.

Bylina nabitá zdravím

Celá rostlina je léčivá. Největší sílu má na začátku jarního vegetačního období. Mladé výhonky obsahují flavonoidy a rutin. Proto se výtažky z kopřivy používají k omezení krvácení, podporují zdraví a pružnost cév, pomáhají v boji proto hemoroidům, křečovým žilám, posilujjí imunitu a působí jako antioxidant.

Díky velkému obsahu železa je kopřiva příznivá na krvetvorbu, upravuje krevní tlak, dokáže přirozeně snížit hladinu cukru v krvi. Je diuretická, proto se používá proti infekcím močového ústrojí, čistí ledviny a játra od toxických látek nahromaděných v organismu po zimě. Tyto léčivé vlastnosti jsou využívány při onemocnění revmatismem a dnou.

Obsahuje cenné minerály pro zdraví kostí a na podporu činnosti srdce. Jsou to především draslík, železo, fosfor, vápník, křemík, jód, síra nebo kyselina křemičitá. Vitamíny C, A, B2, B5 a minerál draslík jsou důležité pro celkové zdraví těla. kopřiva obsahuje také mnoho organických sloučenin, které podporují naše duševní zdraví.

Protizánětlivé účinky se využívají při prevenci a k léčbě proti alergiím, podporují zdraví prostaty a udržují zdravé zažívání. Vyzkoušejte čtrnáctidenní jarní očistu dle našich babiček. Každý den si uvařte čaj z kopřiv. Popíjením půl litru denně nastartujete novou vitalitu organismu.

Kopřiva do těsta i pomazánky

Kopřivu si oblíbili v kuchyni už naši předci. Mladé jarní výhonky se používají dodnes do nádivek, polévek, smoothie nebo namísto špenátu. Kopřivy se hodí k bramborám. Z bramborového těsta uvařte knedlíky plněné spařenými mladými kopřivami, pro chuť můžete přidat na kostičky nakrájenou slaninu. Po uvaření přelijte knedlíky omáčkou připravenou ze smetany, mléka a osoleného tvarohu.

Tvaroh použijte také jako základ na kopřivovou pomazánku. Hrst mladých kopřiv nakrájejte nadrobno i s cibulkou, přidejte do tvarohu, osolte.

Kopřivový salát

Velice chutný a zdravý salát si namíchejte z vařené a vychladlé čočky. Do čočkového základu přidejte nakrájenou čerstvou papriku se salátovou okurkou, přidejte nasekanou cibulku, zalijte balzamikovým octem a trochou olivového oleje, osolte. Na zjemnění přikápněte šťávu z poloviny citronu. Do hotového salátu zamíchejte drobně nakrájené výhonky kopřivy.

Co si například dát chleba s máslem posypaný čerstvě natrhanými a nadrobno nakrájenými kopřivami? Vitamíny A, E a K jsou lipofilní - rozpustné v tucích. Tím si zajistíme jejich bezproblémové vstřebávání.

Zahrada kopřivy miluje!

Při vysazování rajčat na záhon nezapomeňte do vyhloubených jamek položit jednu rostlinu kopřivy. Ta zajistí rajčatům startovací zásobu dusíku a minerálních látek.

Na pravidelné přihnojování plodové zeleniny se vyplatí ekologicky čisté hnojivo. Podívejte se, jak na to, ve videu z YouTube kanálu Zahrada pro radost:

Zdroj: Youtube

Kopřivovou jíchu připravíme z natrhaných rostlin. Větší plastovou nádobu naplníme kopřivami ze dvou třetin. Poté zalejeme vodou a necháme alespoň čtrnáct dnů, za občasného promíchání, kvasit. Počítejte s tím, že jícha má nevábný odér. Umístěte tedy nádobu co nejdál od vašeho obydlí. Po vyzrání kvasu můžeme, v poměru jeden litr jíchy na deset litrů vody, začít hnojit. Ředění je nutné dodržovat, abychom rostliny silným koncentrátem nepopálili.

Potřebujete zahubit savý hmyz na rostlinách? Naložte si půl kilogramu čerstvě natrhaných kopřiv, zalejte pěti litry vody. Nechte den macerovat. Odstředěný výluh nalejte do postřikovače a ošetřete napadené rostliny.

Víte, že slunéčka sedmitečná kladou na kopřivách vajíčka? Vylíhnuté larvy se živí mšicemi a molicemi. O důvod navíc proč mít na své zahradě pár kopřiv.

Kopřiva je kosmetický zázrak

Už i naše babičky využívaly sílu kopřiv pro svoji krásu. Každé mytí vlasů zakončily oplachem z jejich výluhu. Zkuste to také.

Kopřivy obsahují mimo jiné síru, která v organismu napomáhá tvorbě kolagenu. Podporuje růst vlasů a nehtů, zpomaluje tvorbu vrásek. Udělejte si proto pleťovou masku z kopřiv. Rozmixujte hrst jarních krátce povařených kopřiv, přidejte olivový olej a lžíci medu. Směs naneste na obličej, nechte působit dvacet minut. Poté opláchněte vlažnou vodou. Každodenní používání pleťové vody vyrobené z kopřivového odvaru ocení vaše unavená pokožka.

Vnitřní užívání ve formě čajové kůry poznáte na vaší pokožce. Tím, že kopřiva čistí játra a ledviny, bude vaše pleť pevnější, zbavíte se akné a jiných kožních nepříjemných projevů.

Tinkturou vyrobenou z kořenů kopřivy a lihu si můžete natírat bolavé klouby. Smícháním vazelíny nebo kokosového oleje s kopřivami si připravíte ideální masážní mast na otoky a unavené tělo.

Kopřivy trhejte za plného slunce

Sběr kopřiv se doporučuje na čistých místech, které nejsou kontaminované škodlivinami. Určitě je netrhejte u silnic, kolem polí, které jsou ošetřeny chemickými postřiky. Příliš vitální rostliny ukazují na to, že obsahují vysoké hodnoty dusičnanů, tedy nevhodné na zpracování. Omezení dusičnanů v rostlinách docílíme jejich sběrem kolem plného poledního slunce. Kopřivy se sbírají od časného jara do poloviny května. Před kvetením mají kopřivy nevíce léčivých látek. Kopřivy, pro své široké uplatnění, právem patří mezi nejužitečnější byliny.

Pokud si uděláte zásoby sušením, použijte pouze zdravé vrcholy rostlin. V případě, že se léčíte s problémy srdce, ledvin, jater a oběhového systému, konzultujte užití kopřivy raději s lékařem.

Související články

Zdroje informací: www.spektrumzdravi.cz, www.youtube.com