Zdroje: www.bylinkovo.cz, www.novinky.cz

Protáněte plíce bylinkami a kořením

I když bylinky a koření napomáhají očistě jater, ledvin, lymfatického oběhu či plic, nezapomínejte, že největší roli hraje váš životní styl. Pohyb, zdravá strava, dostatečný pitný režim a omezení kouření či alkoholu jsou hlavními způsoby, jak své tělo pročistit celkově.

Je však jasné, že někdy se hodí povolat na pomoc i bylinky a koření, které mohou tělu pomoci. V případě plic jsou to takové, které obsahují látky umožňující vykašlávání, rozpuštění hlenů, mají protizánětlivé i antioxidační vlastnosti, ale hlavně usnadňují dýchání. Které bylinky a koření patří k těm nejvyhlášenějším?

Podívejte, které koření doporučuje specialista ze Záhřebu Mario Labudović na svém kanálu MarioLAB.

Zdroj: Youtube

Koření na podporu zdraví plic

Eukalyptus

Mezi cizokrajné patří například eukalyptus. Není divu, že i mnohá léčiva na podporu dýchacího ústrojí obsahují eukalyptové esenciální oleje. Silice v nich obsažené mají expektorační účinky. Eukalyptus je možné užívat jako čaj, ale také je vynikající k inhalaci. I když euklayptus běžně nepoužíváme jako koření, i to je možné a bežné například v Austrálii. Eukalyptus má chladivou, mátovou a mírně nasládlou chuť.

Zázvor

U nás sice již běžný, nicméně stále exotický, je také zázvor. Protizánětlivé účinky zázvoru jsou výjimečné a dobře známé, proto se zázvor používá v různých nápojích - horkých či studených. Čerstvý zázvor je znatelně pikantnější, ale lze použít i sušený mletý.

Kurkuma

Podobně je na tom také kurkuma, která se zázvoru velmi podobá. Je ale výjimečná svým žlutým barvivem, které se nazývá kurkumin. Kurkumin má významné protizánětlivé účinky, podporuje funkce plic a obsahuje i velké množství antioxidantů.

Šalvěj

Z domácích či zdomácnělých bylin je to například šalvěj. Napomáhá především vykašlávání a uvolnění hlenu, celkově podporuje zdraví plic ať už jako čaj nebo koření přidávané do pokrmů. Z šalvěje se také vyrábějí pastilky a bonbony, které jsou velmi příjemné a jejich cucání napomáhá očistě dolních i horních cest dýchacích.

Rozmarýn

Rozmarýn také patří ke koření, které je plné zdraví prospěšných silic. Nejlépe funguje čerstvý. Rozmarýn obsahuje řadu antioxidantů, včetně kyseliny rozmarýnové, kyseliny karnosové a flavonoidů, které mají protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Tyto vlastnosti mohou pomoci v boji proti zánětlivým procesům a podpořit zdraví dýchacího systému. Při užívání rozmarýnu je důležité dodržovat míru a konzumovat ho jako součást vyvážené stravy. Pokud máte závažné problémy s plícemi nebo dýchacím systémem, je nezbytné se poradit slékařem, který vám poskytne přesnou diagnózu a vhodný léčebný plán.

Oregano

Odhleňování napomáhají také oregano čili dobromysl. Obsahuje řadu sloučenin, včetně fenolických kyselin, flavonoidů a terpenů, které mají protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Tyto vlastnosti mohou být užitečné při podpoře zdraví dýchacího systému a snižování zánětu.

Tymián

Mezi jedny z nejproslulejších léčivek patří tymián, či u nás domácí příbuzná mateřídouška. Jsou to nejen účinná antibiotika, ale obě byliny se doporučují jako lék při kašli. Napomáhají odhlenění, ale zároveň zklidňují.

Související články