Zvýšený cukr v krvi se může objevit z vícero důvodů. Třeba jako důsledek debužírování o svátcích nebo rodinných oslavách. Ale také může jít o „zvednutý prst“, který varuje, že váš jídelníček není zrovna dvakrát zdravý.

Jde zejména o nadbytečnou konzumaci sladkého pečiva, cukroví, smažených pokrmů nebo slazených nápojů. Podle odborníků vám cukr zvýší i věci, které se stravováním vyloženě nesouvisí. Jde zejména o častý stres, popíjení alkoholu nebo kouření.

Podle vědců mají kuřáci vyloženě dvojnásobné riziko cukrovky než většina populace. Tak pozor na to!

Autor Fakta o zdraví vám vysvětlí různé přínosy pískavice pro vaše tělo. Inspirujte se! Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Začarovaný kruh

Většinou jsou duše a tělo propojené. A spousta lidí má tendenci zajídat stres jídlem. Volba většinou padne na nějakou pochoutku a to je problém. Bohužel, všechna sladká jídla s vyšším podílem škrobu způsobují vyšší hladinu cukru v krvi.

A nejhorší na tom, je že vám s psychickým přetlakem vůbec nepomůžou. Naopak… Za chvíli se krevní cukr zase zhoupne dolů a vy ztratíte energii a opět budete toužit po něčem, co vás uklidní a nasytí.

A takto se můžete točit v začarovaném kruhu do aleluja… Bohužel, konzumace sladkých dobrůtek (například pečiva) je návyková. A za chvíli místo jednoho dortíku budete potřebovat dva…

Varovné signály

Váš krevní cukr se tak ocitne jako na horské dráze. A to je podle lékařů velice riziková věc. Při zvýšené hladině cukru můžete pociťovat zvýšenou žízeň, kožní léze (kávové skvrny na nohou), zarudnutí obličeje a zežloutnou vám nehty i chodidla.

Typické jsou také změny nálad, které jdou od podrážděnosti, náladovosti až do deprese. Cukr se podepíše i na vašem sníženém sexuálním apetitu, zhoršeném zraku, ospalosti nebo špatném hojení ran...

Dieta, sport a disciplína

Pokud chcete předejít zdravotním problémům, zejména cukrovce, měli byste se snažit „svůj cukr“ držet na uzdě. Hodně vám v tom pomůže pravidelné stravování po menších dávkách. Do svého denního programu začleňte i sport (nejlépe aerobní aktivity a posilování) a pravidelný spánek.

Kontrolujte příjem potravin a vyhněte se všemu zbytečně sladkému, například slazeným nápojům. Do svého jídelníčku zapojte potraviny s nízkým glykemickým indexem jako je listová zelenina, ovoce, ořechy, celozrnné výrobky, houby, bílé jogurty nebo luštěniny. Omezte bílé pečivo, rýži, med a brambory.

Léčivé koření

Nedávné výzkumy prokázaly, že velký vliv na snížení cukru má i koření. Hodně se mluvilo o řeckém senu – pískavici. Můžete ji využít jako koření do omáček, polévek i pečených jídel. Výborná je zejména v indické kuchyni, například ve směsích kari nebo čatní.

Semínka mají zajímavější chuť, když je na sucho opražíte. Dietologové doporučují pískavici nechat naklíčit a využít ji jako zdravou posypku do salátů.

Léčivý nálev

Pokud nechcete použít pískavici jako koření, můžete si z ní udělat léčivý nálev. Stačí, když dvě lžičky semínek vložíte do šálku vroucí vody. Směs louhujte 10 minut a poté sceďte. Výsledný čaj je trochu hořký, proto ho oslaďte medem, případně dochuťte citronem.

Mimochodem, pískavici můžete využít i jako přírodní lék při kašli, problémech s kojením nebo trávicích obtížích, zejména průjmu.

Související články

Zdroje: https://bylik.cz, www.lekarna.cz