Tuto otázku se lékaři i vědci stále snaží zodpovědět. Výsledky jejich zkoumání však nejsou příliš povzbudivé. Naznačují, že mnoho pacientů pociťuje i po úspěšném vyléčení z nemoci covid-19 dlouhodobou únavu, bolesti hlavy a dezorientaci. U pacientů, které postihla ztráta čichu, může návrat tohoto smyslu do původního stavu trvat i měsíce. Ještě nepříjemnější je přetrvávající dušnost, s kterou mnozí lidé i po uzdravení stále bojují.

Vědci z Oxfordské univerzity se nyní ve své nové studii soustředili na problematiku covidu-19 z pohledu psychického zdraví. Posuzovali, zda je prodělání covidu-19 spojeno se zvýšenou mírou následných psychiatrických diagnóz a také zda je předchozí psychiatrická diagnóza rizikovým faktorem pro nákazu covidem-19. V mnohém překvapivé výsledky autoři studie zveřejnili v odborném medicínském časopisu The Lancet Psychiatry. Tato studie využívá lékařské záznamy 69 milionů lidí z USA, z nichž 62 354 mělo oficiálně potvrzenou diagnózu covid-19.

Původní obavy lékařů, že by pacienti po překonání covidu-19 mohli ve zvýšené míře čelit riziku psychických problémů, se bohužel ve studii potvrdily. Celá pětina zkoumaných pacientů, kteří předtím netrpěli žádnými psychickými problémy, se po vyléčení z covidu-19 do tří měsíců začala potýkat s potížemi psychického rázu. Nejčastěji se jednalo o deprese, nespavost či úzkosti. Potíže těchto lidí byly tak velké, že vyhledali lékařskou pomoc. U pacientů nad 65 let se častěji objevila demence. Lidí trpících obdobnými problémy, třeba v mírnější formě, proto může být reálně mnohem více, protože ne každý (zatím) vyhledal lékaře. Pacienti po covidu-19 podle výsledků studie čelili těmto problémům mnohem častěji než lidé, kteří prodělali jiné nemoci či zdravotní příhody, jako je například chřipka nebo zlomenina.

Zároveň vědci došli k závěru, že předchozí psychiatrická diagnóza může být rizikovým faktorem pro nemoc covid-19. Vypadá to tedy, že mezi duševním zdravím a onemocněním způsobeným novým typem koronaviru může být užší souvislost, než se na první pohled zdá.

Tato zjištění jsou samozřejmě dále zkoumána a rozvíjena. Pokud by se závěry potvrdily a covid-19 skutečně způsoboval dlouhodobé zdravotní problémy fyzického i psychického rázu, znamenalo by to pro zdravotní systémy jednotlivých zemí dosud nevídanou zátěž. Dá se proto jen odhadovat, jak by se jejich fungování proměnilo. Stejně tak by dlouhodobé zdravotní následky u velkého množství lidí kladly značné nároky na sociální systémy jednotlivých států, potažmo ekonomiku. Zdá se proto, že vyléčením covidu-19 problémy nemusí končit.

Zdroj: www.aazdravi.cz, www.thelancet.com