Zdroj: www.herbalista.cz, living.iprima.cz, www.dumazahrada.cz

Kostival lékařský je přibližně metrová vytrvalá bylina, která kvete od května do července. Daří se mu na vlhkých stanovištích, proto jej můžete hojně vidět na březích řek a potoků, vlhkých polích nebo na vlhké louce. Lidově se jí přezdívá černý kořen nebo medunice.

Pěstování kostivalu

Pokud přemýšlíte, že se pustíte do pěstování kostivalu, mějte na paměti, že se rychle rozrůstá a utlačuje okolní rostliny. Šoupněte ho někam, kde se drží vlhkost a nebude žádným rostlinám překážet. Má rád dostatek slunce, ale přežije i polostín. Z byliny se využívají její kořeny, které se sklízejí na podzim nebo brzy zjara. Po vykopání kořenů vám ihned dojde, proč se kostivalu přezdívá černý kořen.

Co s kořenem kostivalu

Důkladně ho omyjte a nakrájejte na kolečka. Poté ho usušte (max 45°C) a umelte na prášek, který budete potřebovat k dalšímu zpracování. Receptů na masti a tinktury je hodně, vybrala jsem pro vás, z mého pohledu, nejjednodušší.

Kostivalová mast

Připravte si váhu a navažte tyto ingredience – 30g kostivalového prášku, 300g olivového oleje a 30g strouhaného včelího vosku (lze použít i med). Včelí vosk rozpusťte, nechte malinko vychladnout (musí být stále tekutý), přidejte olej, kostivalový prášek a míchejte..a míchejte.. Po důkladném promíchání vzniklou směs přendejte do vámi vybrané nádobky.

Tato mast vám uleví například při zánětu kloubu, při natažení svalu, zlomeninách, na modřiny, při dně a artritidě. Pomáhá ale i při křečových žílách, na špatně se hojící rány, vředy, při křečích jako takových.

Kostivalová tinktura

Za použití čerstvého kořenu – k tomu je potřeba jen 50% líh a ten kořen, takže se nic náročného konat nebude. Pečlivě umytý kořen nakrájíme na malé kousky, které vhodíme do připravené sklenice a zalijeme lihem tak, aby všechny kořeny byly potopené. Sklenici odložíme na jeden měsíc na teplejší místo. Pravidelně jemně protřepávejte. Po uplynutí požadované doby přeceďte a tinktura je na světě!

Tinktura se používá podobně jako mast, akorát se na postižená místa přikládá třeba ve formě obvazu, které je nutno často vyměňovat. Jestli vás bolí záda, dopřejte jim pár kapek tinktury s následnou masáží.

Ještě jednou připomínám, že se kostival má užívat jen zevně, nikdy ne vnitřně!