Kotvičník zemní (Tribulus terrestris)

Přestože je tato rostlina na první pohled zcela nenápadná, jedná se o velmi užitečnou léčivku s mnoha prospěšnými látkami, které vám dodají energii, vyladí hormony a díky svým mnoha účinkům také podpoří snížení váhy.

Kotvičník znali už naši předci

Kotvičník je oblíbená bylina, kterou s oblibou využívá západní i východní medicína už přes 2 000 let. Staří indiáni nedali dopustit na usušenou nať, a to díky protizánětlivým, antiseptickým a močopudným účinkům. V antickém Řecku pravidelně popíjeli nápoje s přísadou kotvičníku, protože si byli vědomi jeho afrodiziakálních účinků a povzbuzovali si tak svůj sexuální apetit.

Čínská medicína používá kotvičník k léčbě jater, ledvin a kardiovaskulárních nemocích tradičně. Během 20. století byla tato bylinka pod drobnohledem vědců, kteří potvrdili všechny její léčivé účinky a farmaceutické průmysly z ní začaly izolovat veškeré zdraví užitečné látky.

Jak kotvičník poznáte

Jeho až 70 cm dlouhé lodyhy se často plazí po zemi, ale v hustém porostu rostou směrem vzhůru. Listy jsou zpeřené a krátce řapíkaté eliptického nebo podlouhlého tvaru. Zpravidla bývá pohromadě 5 až 9 párů chlupatých lístků sytě zelené barvy. Výrazné žluté květy bývají zpravidla pětičlenné a plody jsou poltivé a skládají se z pěti tvrdých plůdků po stranách se dvěma špičatými ostny. Velice připomínají tvar kotvy, o čemž vypovídá sám název rostliny.

Účinné látky v kotvičníku

Kotvičník je na léčivé látky opravdu štědrý. Významný je obsah steroidních saponinů, které se nacházejí v kořenech, jakož i v plodech této byliny. Tyto látky jsou velmi nápomocné dobrému imunitnímu systému, zvyšují libido, snižují cholesterol, podporují hladinu energie v těle, a dokonce chrání před rakovinou. Rostlina dokonce obsahuje vitamin C.

Kromě toho kotvičník také obsahuje především důležité alkaloidy, bioflavonoidy, glykosidy, třísloviny a pryskyřice. Rostlina se sbírá celá. Například v kořenu je významný saponin diosgenin, v listech a nati je zas obsaženo vysoké procento vlákniny, sacharidů, minerálních látek, ale i bílkovin a tuků. Veškeré složky této unikátní rostliny mají velký vliv nejen na ženy, a to hlavně od padesáti výše, ale také na muže, kteří v tomto období začínají přicházet o testosteron. Čím je však kotvičník zajímavý právě pro ženy v období menopauzy?

Dokonale podpoří imunitu

Protože má kotvičník silné protizánětlivé a imunomodulační účinky, je výborným iniciátorem přirozené obranyschopnosti organismu, a navíc výborně eliminuje veškeré záněty v těle. Popíjejte pravidelně kotvičníkový čaj a perfektně posílíte svou imunitu.

Doplní energii

V tomto období ženy často trpí jistým druhem vyčerpání, a tak je nutné tělu dodat správnou energii. Kotvičník to umí díky zvýšenému množství kyslíku, dodanému do tělesných buněk.

Zlepší náladu

Typické jsou i výkyvy nálad, pocity úzkosti a nezvladatelného strachu. A právě tyto nesnáze vám pomůže s bravurou překonat kotvičník, aby vás zbytečně neohrozily nepříjemné vedlejší účinky z těchto stavů, které by mohly nastat. Po pravidelném používání byliny vám bude lehčeji a často i do smíchu.

Podpoří zdraví srdce

Díky obsažené látce tribulosin je kotvičník také velmi užitečný pro srdce. Napomáhá zdravému chodu celého kardiovaskulárního systému, správné srážlivosti a čištění krve. Často se využívá při léčbě hypertenze a některých srdečních chorob. Protože kotvičník chrání srdeční buňky, pomáhá zlepšit srdeční funkce i po prodělaném infarktu.

Snižuje krevní cukr

Kotvičník se značně podílí také na správné hladině cukru v krvi. Je tak velmi prospěšný při léčbě nemocí jako například cukrovka, angina pectoris nebo různé srdeční choroby. Jeho pravidelné užívání podstatně snižuje vysokou hladinu krevního cukru i hladiny cholesterolu.

Je to rostlinná viagra

Kotvičník prokazatelně povzbuzuje sexuální vitalitu, u žen v menopauze zvyšuje libido a mužům je nápomocen při poruchách erekce. Bylina totiž stimuluje receptory v mozku, které urychlují oběh hormonů. Pokud se jejich tok zvýší, ovlivňuje to sexuální funkce a zvýšení přirozeného libida, což zároveň podstatně zpomaluje proces stárnutí.

Zdroje: www.magazin.biooo.cz, www.zdravi.euro.cz, www.nazeleno.cz