Řekli jste si, že se dáte na zdravější způsob života a seknete s cigaretami?! To je chvályhodné! Přestat s kouřením může být pro někoho dost obtížný úkol, důležité je nevzdat to a vydržet. V současné době si můžete pořídit mnoho prostředků, které chuť na cigarety potlačují. Ovšem stejnou službu vám udělají i některé osvědčené bylinky, které ji také dokonale tlumí, a navíc potlačí i vedlejší průvodní příznaky.

Nahraďte cigarety bylinkami

Nejen v posledních letech se o zdraví a kondici plic stále více diskutuje. A dokázala nám to i pandemie koronaviru. Pokud patříte ke kuřákům, kteří se tohoto zlozvyku chtějí vzdát a udělat něco pro své plíce, máme pro vás pár tipů na bylinky, které vás vždy „podrží“ a nezklamou. Vaše odvykací kúra tak bude mnohem jednodušší.

Udělejte rozhodnutí

O tom, že byste chtěli přestat kouřit nestačí jen přemýšlet, prostě se rozhodněte a jděte do toho! Možná bude občas potřeba změnit životní styl, ale uvidíte, že spíš pocítíte přínosy. A jaké byliny vám budou věrným přítelem?

Kajenský pepř tlumí cigaretové chutě

Kromě mnoha pozitivních účinků na lidský organismus je tento druh pepře i dokonalým průvodcem na cestě „jak být nekuřákem". Dokonale totiž potlačuje touhu po nikotinu. Protože značně utlumí dýchací systém, a to včetně citlivosti na tabák, sníží tak podstatně chuť na cigaretu. Přidávejte si každý den do jídla špetku kajenského pepře, anebo si ho rozpusťte ve vodě a pijte ho jako nápoj.

Lobelka nadmutá ošálí tělo

Lobelka je další bylinou, která vám pomůže s odvykáním. Její hlavní účinná látka je lobelin, který v těle reaguje podobně jako nikotin. V mozku se jeho účinkem zvýší hladina dopaminu a vy zažíváte stejný pocit jako při kouření. Lobelka často způsobí i to, že vám časem bude dým z cigaret smrdět.

Kozlík lékařský vás utlumí

Kozlík lékařský je významný tím, že má mírné, avšak účinné sedativní účinky. Při odvykání kouření se hodí ve chvílích, kdy vás přepadnou úzkostné stavy, nervozita či duševní nejistota. Obsahuje totiž látky, které zvyšují v mozku hladinu přirozeně se vyskytujícího neuro-přenašeče kyseliny gama-aminomáselné. Právě ona se značným způsobem podílí na celkovém zklidnění centrálního nervového systému. Stejně tak vám výborně utlumí chuť na další cigaretu, a dokonce by vám ta představa mohla být i nepříjemná.

Puškvorec obecný vám ukáže, že „cigára" smrdí

Díky této bylince budete mít čím dál menší chuť na cigaretu. Zkuste žvýkat jeho sušený kořen pokaždé, kdy dostanete chuť kouřit. Můžete také smíchat 1 lžičku puškvorce se 2 lžičkami lněného semínka. V případě nutkání žvýkejte připravenou směs do té doby, než se vám v ústech rozmělní do tekuté podoby a pak ji spolkněte. Zhruba po třech týdnech vám bude velice nepříjemný jakýkoliv zápach cigaret a lněné semínko se postará o vaše lepší trávení.

Zdroje: www.4health.cz, www.healthline.com, www.zeny.e15.cz