Kouření se zbavujeme jen velmi špatně

To, že je kouření nezdravé, je jednoznačný fakt. Přesto se nám někdy podaří k tomuto zlozvyku sklouznout, a pak se ho lze jen špatně zbavit. Věděli jste, že s kouřením může pomoci i stévie? Ano, nekalorické sladilo mimo jiné potlačuje i chuť na cigarety.

Stévie je bylina vhodná i pro kuřáky

Stévie je dobře známá rostlina pocházející z Paraguaye, která se vyhoupla na výsluní před pár lety, kdy se začala používat jako náhražka cukru. Pokud byste se zabývali jejím složením a použitím, narazíte také na informace o tom, zda je povolená či dokonce jestli není zdraví škodlivá.

Kontroverze okolo používání stévie

Konzumací stévie se zabývala i Světová zdravotnická organizace a její používání v nápojích již od sedmdesátých let minulého století skutečně neprovází žádné známé komplikace. Její zákaz ve Spojených státech se může zdát být varováním, ale dnes je již jasné, že politické rozhodnutí na základě anonymního udání má spíše znaky nekalého konkurenčního boje než nějaké skutečné hrozby. Naopak se stévie ukázala být vhodná i pro cukrovkáře, protože cukr nejen nahrazuje, ale také zvýšuje produkci inzulínu, čímž diabetikům pomáhá redukovat projevy cukrovky.

Použijte lístky stévie, extrakt nebo prášek

U nás je stévie běžně dostupná jako potravinový doplněk schválený v roce 2011 a používá se jako náhražka sladidel rostlinného původu s minimálním množstvím kalorií. Stévie je důležitá i ze zcela jiného hlediska. Kuřákům pomáhá redukovat chuť na cigarety, ale také chutě na konzumaci jídla, kterou obvykle abstinující kuřáci trpí. Její použití je velmi snadné, a pokud nemáte k dispozici čerstvé lístky rostliny, můžete je nahradit tekutým extraktem či práškem ze sušené rostliny.

Použití stévie pro odvykající kuřáky

Zelený lístek stévie, či její jinou formu, dejte pod jazyk, případně pomalu žvýkejte. Můžete to udělat pokaždé, když pociťujete nutkání dát si cigaretu, a nejen tu. Stévie pomáhá regulovat i chutě na alkohol.

Zdroje:https://vitalitis.cz, https://cs.wikipedia.org, https://www.prochlapy.cz